Hedi Lamar: od Holivuda do inženjerstva

Društvo Kultura

Da se može posedovati svetska lepota, glumački talenat i dar za nauku, primer je dala glumica Hedi Lamar. Ona je zajedno sa kolegom Georgom Anthejlom osmislila ono bez čega ne bismo imali danas WI-FI, GPS i Bluetooth – sistem za skakanje frekvencija.

 

IZVANREDAN UM HOLIVUDSKE PISTE

Rođena kao Heding Eva Maria Kiesler u Beču 9. novembra 1914. godine, Hedi je od malih nogu važila za kreativnu osobu koja je imala za svaki problem rešenje. Bila je učenica nemačkog pozorišnog reditelja Maka Reinhardta. Filmsku karijeru započela je u Nemačkoj i Čehoslovačkoj. Bila je prva žena koja je glumila orgazam u kontraverznom filmu Ekstaza iz 1933. godine zbog čega je bila etiketirana kao visoko nemoralna. Bila je udata za trećeg najbogatijeg čoveka Austrije koji se bavio trgovinom oružja po imenu Fridrih Mandl. Osim što je bio znatno stariji od nje, važio je za supruga koji je voleo da kontroliše svaki njen korak. Hedi je zbog toga pobegla iz svog porodičnog zamka prerušena u sobaricu i zauvek napustila Nemačku.

U Holivud je stigla 1938. godine gde je promovisala najlepšu ženu na svetu. Uprkos tome što nije imala formalnu inženjersku obuku, Lamar je provodila dosta vremena sa tadašnjom tehlologijom između snimanja filmova. Imala je laboratoriju kod kuće, ali i u prikolici kada je bila na terenu.

40-tih godina, Lamar će sarađivati sa kompozitorom za balet Georgom Anthejlom koji je podržavao savezničke ratne napore. Zabrinuta za sigurnost svoje majke Jevrejke u Beču, bila je svesna da su nacističke podmornice bile uključene u uništavanje brodova koji su prevozili izbeglice do Amerike. Imala je veliku želju da saveznicima pruži prednost kao i koncept brodova koji mogu da komuniciraju međusobno. Zajedno su radili na vrsti sistema za navođenje koji nije bio ranjiv na električno ometanje. Tako je otkriven osnovi princip za tehnologiju širenje spektra ili skakanje frekvencije koji će kasnije biti prilagođeni savremenoj tehnologiji. Siguran radio signal išao je od brodova do torpeda, te je menjao frekvencije prema složenim kodovima tako da nemački vojnici i nacisti nisu mogli da zaustave signal. 

Patent je zvanično dodeljen ’42. godine američkoj mornarici koje je iznela mišljenje da Hedi može više učiniti svojim poljupcima ratnim obveznicama nego doprineti tehnologiji. Ona i Anthejl su poklonili patent i nikada nisu ostvarili novac od svog izuma koji bi na kraju postao osnova za sve bežične telefone, sisteme za globalno pozicioniranje i WI-FI. Zbog ovog odbijanja, tehnologija se prvi put pojavila na brodovima američke mornarice 1962. godine tokom kubanske raketne krize.

Hedi će ostati upamćena kao austrijska lepotica koja je bila ispiracija za lik Diznijeve Snežane i žena-mačke, kao i američka filmska zvezda koja se u slobodno vreme bavila elektrotehnikom. Tri godine, pre nego što će umreti, dodeljena joj je Pioneer nagrada od strane Eletronic Frontier Foundation za životni doprinos. 2014. godine posthumno je primljena u Kuću slavnih nacionalnih pronalazača.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *