Holivud staje na stranu Srbije, snimaće se film o srpsko srce Johanovo

Društvo Uncategorized

Filmski centar Srbije sa 40 miliona dinara podržao je „Žetvu“ američkog reditelja Pola Kampfa o trgovini organima i zloglasnoj „žutoj kući“, rađenom po romanu Veselina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo“. U dokumentaciji dostavljenoj Komisiji FCS je i prepiska producenta Dragana Ivanovića sa sa velikim stranim i našim glumcima, od kojih jedan obećava epizodno učešće, a kako prenose domaći mediji reč je o čuvenom Harviju Kajtelu, dok je prema rečima Ivanovića učešće u filmu prihvatila i slavna rumunska glumica Maja Morgenštern.

Podsetimo, njih dvoje su u Srbiji snimali film „Odisejev pogled“ Tea Angelopulosa, a Maja je pre tri godina takođe bila gošća Novog Sada.

NE PROPUSTITE

„Prvi put sam bila u Srbiji kada sam sa Harvijem Kajtelom snimala film ‘Odisejev pogled’. To je ratna drama i tada smo snimali u Beogradu, ali i u Vukovaru i Mostaru, tako da se sećam ’90. godina na ovim prostorima. Nažalost, nisam imala vremena više da se upoznam sa srpskom kinematografijom, ali naravno da sam, kao i svi, upoznata sa likom i delom čuvenog Emira Kusturice“, rekla je poznata glumica.

Kako se navodi, za kostime će biti zadužena Bojana Nikitović, za scenografiju Aljoša Spajić, dok će specijalne efekte raditi oskarovac Skot Anderson. Reditelj Pol Kampf trebalo bi da u septembru dođe u Srbiju kada bi trebalo da počnu pripreme za snimanje i odabir glumaca.

Zahtevna priča, rađena iz ugla glavnog lika, stranca, koji dolazi u selo na Kosovu u želji da upozna porodicu svog donora, nametnula je kompleksnost vešto napisanog scenarija, niza ubedljivo urađenih scena imanentnih trileru što će, verujemo privući pažnju šire publike… Zamašna potencijalna međunarodna produkcija aktuelizuje intrigantnu i nikada do kraja istraženu priču o „žutoj kući“ i navodnoj nelegalnoj trgovini ljudskim organima.

Komisija je, podržavajući projekat nada da ovaj film ima mogućnost da kod svetskog auditorijuma otvori niz pitanja na ovu temu, navodi se u obrazloženju Komisije Filmskog centra Srbije.

Kako se dalje navodi, scenario adaptacija romana Veselina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo“ i već je duže vreme najavljivan kao „američki film o srpskim žrtvama“, što je pored neujednačenog kvaliteta samog narativa i nedovoljno proverene istorijske građe izazvalo i zadršku pojedinih članova komisije.

Izvor: Kurir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *