Pre deset godina je uhapšen Ratko Mladić, u Srbiji zbog predaje komandata bes I uzburkanost emocija I dalje ne prolazi

Društvo

Prošlo je deset godina od hapšenja Ratka Mladića. Priveden je 26.05.2011. godine, nakon 15 godina skrivanja. Informacija  da se komandat vojske bosanskih Srba za vreme rata u BiH  priveden je  je odjednula i izazvala raznorazne reakcije. To je bila glavna vest na svetskim agencijama, portalima  i televizijskim mrežama.

U optužbi protiv Mladića je bio genocid i zločini protiv čovečnosti zbog masakra nad 8000 bošnjaka u Srebrenici 1995.godine, opsade Sarajeva i drugih zločina širom BiH. Sve optužnice iz 1995. I 1996. su spojili u jednu 2002.godine. Od okončanja rata do hapšenje je živeo otvoreno u Beogradu.

Tog dana je bio u kući rođaka u Lazarevu. Pri privođenju nije pružao otpor i bio je svestan svoje situacije. Mediji su saopštili da je uhapšen kao Milorad Komadić, ali je Ivica Dačić izjavio da Mladić nije koristio drugi indentitet. Kod sebe je imao svoju ličnu kartu, koja je istekla. Odveli su ga na ispitivanje, ali zbog njegovog lošeg zdrastvenog stranja je ispitivanje prekinuto. Govorio je nepovezano. Tom prilikom je saopštio da ne priznaje Haški tribunal.

Do privođenja je došlo kada je dojavljeno nakon saznanja  da je Komadič imao neke identifikacijske oznake Mladića, imalo je karakteristične sličnosti sa njim.  Meštani su svedočili da je policijska akcija krenula  u pola šest ujutru i da su je izveli u Ulici Vuka Karadzića gde je živeo Mladićev rođak.

Tadašnji  predsednik Srbije je tog dan saopštio:“Okončali smo težak period i skinuli ljagu sa Srbije i njegovog naroda“. Evropski komesar za proširenje Štefan File  je ocenio Mladićevo hapšenje „istorijski potez Srbije“. Porodice žrtava su pozdravile taj potez.

Jedan deo Srbije je to hapšenje veoma teško podneo, i te ljude je to i još uvek velika sramota. Predat je srpski komandat, veliki sprski heroj i junak. Nastale su burne reakcije i protesti. Najpre u Beogradu i Novom Sadu.  Bilo je sukob policije i demonstanata.

Uzvikali su parole „Ne damo Mladića,daćemo vam Tadića“, „Nož,žica, Srebrenica“. Mahali su zastavama Srbije. Pojedini su se popeli i na spomenik kneza Mihaila.  Jedna od demonstrankinja je tada izjavila „Naš general se borio za ove ljude koji sede po kafićima, a njih je baš briga“. U beogradu je bilo privedeno 35 osoba.  U Novom Sadu su prostvovali desničarske organizacije poput „Obraza“ i „SNP naši 1389“.  Uzvukivali su „Ratko Mladić heroj“ i „Srbija, Srbija“. Broj privednih osoba je na kraju bio i preko 180.

Mladić je 2017. nepravasnažno osuđen na doživotni  zatvor  izmeđi ostalog zbog optužbe za genocid u Srebrenici. Pri obraćanju na sudu je rekao „Moje vreme tek dolazi. Živ sam i živeću, a ova vaša tužba je pala u vodu“. Pravosnažna presuda  se očekuje 8.juna ove godine. Odbrana zbog Mladićevog lošeg zdrastvenog stanja traže  odlaganje presude.

Autor:Aleksandra Lazić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *