DŽEZ IKONA SVOG DOBA

Uncategorized

Miljenica muzičke industrije sa početka dvadesetog veka i predstavnica džez muzike, Pegi Li važi za osobu senzualnog i prodornog glasa.Karijeru je započela jako mlada, a vrhunac je dostigla između četrdesetih i šezdesetih godina.

Ljubav prema muzici datira još iz perioda njenog tinejdžerskog doba, slušala bi pesme na radiu, a onda ponavljala na klaviru.Glas je bio njen glavni adut I bio je unikat tog doba muzičke industrije.Počela je da peva sa četrnaest godina, a sa sedamnaest se već perselila u Los Anđeles gde njena karijera dobija pun sjaj.Pre perseljenja, radila je na radio stanici “Fargo”.

Putovala je po državi, pevala i radila svoje emisije.Jedne večeri tokom njenog nastupa došao je čuveni Frenk Bering, sa ponudom da peva sa njim u bendu, gde njena karijera kreće uzlaznom putanjom.Kako se karijera razvijala, Pegi postajala sve traženija, jedne večeri na nastupu je prekinuo muzičar Berni Gudmen, da peva na njenom nastupu.

Tokom jedne radio emisije u kojoj je gostovala, voditelja ju je nazvala Pegi Li i time joj dodelila ime koje će se čuti širom sveta, dok je puno ime glasilo Norma Deloris Egstorm.Tokom svog života čak četiri puta se udavala, njena prva ljubav je bio Dejv Barbar, sa kojim je dobila ćerku. Nakon razvoda bila je u godinu dana u  vezi sa Bredom Deksterom.Posle njega upoznaje Deveja Martina sa kojim je veza bila kratkog daha, da bi svojoj poslednjoj vezi bila sa Argentincom Džekom Del Riom.Tokom braka sa Dejvom napustila morali sa napuste bend zbog kršenja pravila i pauzira sa muzikom da bi se posvetila braku, ali ubrzo se vraća u bend bez Dejvida.

Neki do najvećih hitova su “Somebody Else Is Taking My”, “Manana”  i pesma “Fever”, dala je i glas za Diznijev film “Lady and the Trump”.

Autor: Marija Lilić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *