Gde studirati u inostranstvu?

Društvo

Često pitanje koje muči svaku nadolazeću generaciju jeste gde studirati, i koja  institucija je vredna i kvalitetna da prenese znanje koje je potrebno za posao iz  snova. Neko mašta o udobnoj fotelji, neko o praktičnom radu koji zahteva puno  prakse, a ima i onih koji bi voleli da putuju i otkrivaju sve što je podložno otkriću.  

Nažalost, naša zemlja ima određene nedostatke za koje je potrebno vreme kako bi  se nadomestila praznina, a i većina diploma koje pružaju naši fakulteti nisu od  značaja i vrednosti u inostranim zemljama. Sećate se rapidnog uvećanja studenata  medicine i farmacije koji su odlazili iz Srbije kako bi radili u Nemačkoj zbog  boljih uslova i mogućnosti, većina njih je morala da obnovi svoje studije ili da  premosti razliku predmeta, diferencijalne ispite, a da ne govorim o specijalizaciji. 

Sve u svemu, znanje je skupo, onoliko koliko želiš da bude, i koliko ti je potrebno.  S toga, postoje brojni Univerziteti u Evropi koji su poznati po svojoj raznovrsnosti,  uvažavani od strane ostalih institucija, uživaju veliki ugled koji sa sobom nosi duga  tradicija njihovog postojanja.  

Pre svega, Italija, ova zemlja ima najviše Univerziteta po gradu, ovde možete steći  temeljno obrazovanje iz ekonomije, menadžmenta i finansije. Primaju veliki broj  studenata iz drugih zemalja, prilagođavaju predavanja njihovom jeziku ili  engleskom, uglavnom, pod pretpostavkom da se mogu sporazumeti njime dok ne 

nauče italijanski. Univerzitet Luigi Bocconi iz Milana može da obezbedi preko  50% stipendija svojim najboljim studentima. Takođe Univeritet Ca Foscari  prednjači u istraživanju digitalnih i prirodnih nauka, i najtraženiji je fakultet u celoj Italiji. Ukoliko ste zainteresovani za biznis menadžment i MBA studije, Italija je  pravo mesto za vas.  

Zatim, Češka, zemlja tradicije i bogate kulture, najstariji Karlov Univerzitet uživa  ogromnu popularnost među mladima. Ovde možete steći ogromno znanje iz  filozofije, sociologije, ukoliko ste ljubitelj lingvistike i žurnalistike, jezika i medija,  ovo je idealno mesto za vas. Naravno, ruku pod ruku sa Austrijom,  

Webster Univerzitet u Beču je američki univerzitet koji je priznat i postoji u drugim  zemljama Evrope, poput Ženeve, Londona, Atine, Amsterdama, itd. Sistem koji je  napravljen tako da ispuni želje studentima da borave jedan semestar u zemlji po  svom ličnom afinitetu i izboru. Njihova diploma je svetski priznata a kao dodatak 

nakon diplomiranja dobijate ih dve, jednu američku i jednu austrijsku Beč je godinama unazad poznata turistička atrakcija, pa s toga i dobar deo  studenata studira upravo turizam i ugostiteljstvo, baš kao što je slučaj i u Španiji i  Francuskoj.  

Ukoliko ste pobornik umetnosti, likovne, primenjene ili apstraktne nezaobilazne  destinacije su Pariz, Barselona i Amsterdam. Izbor je veliki, i nekada se čini  neiscrpan, ali kvalitet je nekada bolji nego kvantitet.  

Naša zemlja, primera radi vrvi od ekonomista i pravnika, a ove profesije Belgija,  Švajcarska i Nemačka traži, i crpi resurse kako bi dovela što veći broj ljudi pod  njihovo okrilje. Politika je dobila na značaju poslednjih decenija, i svetu je dobro  poznato kada se govori o diplomatiji i lobiranju da je reč o sofisticiranom paketu  prepunom manipulacije samo sa velikom mašnom, koja drži paket da se ne otvori 

Deli vas jedan korak od izbora u kom pravcu želite da se kreće vaša budućnost,  potrudite se da taj popis fakulteta bude đavolski dobar! 

Autor: Sanja Petkov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *