Dan mladosti-praznik Titovih pionira i omladinaca

Društvo

Domovina, kakva god ona bila, mora da se čuva, i uzdiže zajedničkim snagama  njenog naroda. Samo zajedništvo može stvoriti čvrst i stabilan krug oko države i  spasiti je od propadanja. Bez naroda, nema ni države a ni vladara koji će da vlada  njome.  

Danas je 33 godišnjica od poslednjeg Dana mladosti, manifestacije koja je uvedena  1945. godine u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji za vreme  vladavine doživotnog predsednika, Josipa Broza Tita, na ovaj dan nisu se slavile  samo mlade i lude godine, život i prosperitet novih generacija koje su u  mogućnosti da naprave promenu.  

Na početku, ovaj dan je bio usko povezan sa Titovim rođendanom koji se  proslavljao 25. maja, tada bi se na ulicama podizale zastave i čuvena crvena štafeta  mladosti koja je kasnije obilazila teritoriju cele Jugoslavije u narednih mesec, do  mesec i po dana. Nakon što bi štafeta prošla kroz celo područje tadašnje zemlje,  predavana je samom predsedniku na sletu, koji je organizovan na stadionu JNA.  

Pre naziva Štafeta mladosti, bila je poznata kao Titova štafeta, na prvoj godišnjici  obeležavanja je učestvovalo 12500 omladinaca koje je pretrčalo trasu dugu  9000km, samo da bi predalo predsedniku 9 štafetnih palica i takozvanu Plavu 

knjigu sa 15000 potpisa omladine Šumadije. Prve štafete predavane su u Zagrebu  sve do 1956. godine, kada je prijem izmenjen u Beogradu ispred Belog dvora,  čemu je prethodio svečani doček na Trgu Republike.  

Sve do 1980. godine štafete su predavane isključivo u ruke predsedniku Josipu  Brozu, a nakon negove smrti 4. maja obilazak Jugoslavije i omladinaca je prekinut  kako bi se štafeta ostavila na njegovom mestu i u njegovu čast u Narodnoj  Skupštini SFRJ-a. 

  1. godine ova manifestacija je trajno ugašena, zbog skandala samo godinu pre, kada je u Sloveniji objavljeno “rešenje” ljubljanskog ateljea u kojem su se nalazile nekolicine slika koje otvoreno govore o nacističkoj Nemačkoj, kao i kopija dela “Treći rajh” čiji je autor bio Rihard Klajn. Štafeta koja je nekada predstavljala  obećanje da će narod služiti svojoj zemlji i da će je braniti od svakog zla, izgubila  je nekadašnji sjaj, postala je podsednik na krvave ruke okupatora, i izgubljene  živote za vreme krvoprolića koje je zadesilo Jugoslaviju.  

Mladost je kao duh, kruži i obnavlja se sa svakom nadolazećom generacijom, dugo  postoji ali vešto skriva svoje bore, koje se skoro pa uopšte i ne vide, zato što ona  ima svoju omladinu koja će joj večno davati iskru života.  

Autor: Petkov Sanja 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *