Neverovatna akcija Beloruskog KGB-a

Politika

Drama koja se odigrala u avionu kompanije Rajaner kada je uhapšen opozicioni novinar Roman Protaševič još se ne stišava. Iz celog sveta stižu osude, Protaševič je i dalje u pritvoru, a njegova porodica veruje da bi mogao da bude i mučen. Šta se dogodilo u avionu u trenutku hapšenja?

Dva minuta pre ulaska u vazdušni prostor Litvanije, avion Rajanera na liniji Atina – Viljnus sa 170 putnika, presreli su MIG-ovi beloruskog vojnog vazduhoplovstva i naterali ga da sleti u Minsk. Opravdanje režima „poslednjeg diktatora Evrope“ Aleksandra Lukašenka: u avionu Rajanera se nalazi bomba.

Ubrzo je međutim postalo jasno da je jedini razlog ove nezapamćene akcije bilo hapšenje beloruskog novinara i blogera Romana Protaševiča koji se nalazio u avionu i koji je već duže vreme trn u oku režima u Minsku. Beloruski kanal Nexta na Telegramu, blizak opoziciji, govori o tome kako je Protaševič već bio praćen u Atini pre ulaska u avion. Lukašenko, koji bivšeg novinara Nexte optužuje zbog podsticanja na nedozvoljene proteste, već ranije je izdao poternicu za Protaševičem.

Trenutak koji je promenio sve

Avion je bio bliži Viljnusu nego Minsku kada je oko 12.50 poslepodne aktiviran hitan signal. Belorusija tvrdi da je pilot odlučio da sleti u Minsk, ali Rajaner je rekao da su odluku doneli kontrolori leta u Belorusiji.

„Kada je objavljeno da se avion vraća u Belorusiju, video sam Romanovu reakciju. Počeo je da se hvata za glavu kao da će se nešto loše dogoditi. Delovao je uplašeno“, rekao je Nikos Petalis, Grk koji koji se zatekao u avionu, prenosi Gardijan.

Putnici nisu znali šta se dešava, sve dok beloruski borbeni avioni nisu prišli bočno pored aviona.

„Kompanija nam je neprekidno slala poruke, ali pilot nije objasnio zašto je avion hitno sleteo“, rekao je Patalis.

Kada je Boing 737-800 sleteo u Minsk, putnici su bili u avionu sat vremena, dok su se patrolni stražari sa psima okupljali napolju. Psi čuvari dovedeni su u avion radi bezbednosne provere, a zatim su putnici sprovedeni do čekaonice gde im „nije bilo dozvoljeno da se kreću“, rekao je Petalis.

Drugi putnik rekao je da su svučeni i primorani na pretres.

„To je stara tradicija ruskih, sovjetskih službi. Bilo je neprijatno“, rekao je, opisujući da su mu svukli čizmu i ručno ih pretražili.

Pre toga, službenici obezbeđenja su prišli Protaševiču i odvojeno ga pretresli dok su to gledali njegovi saputnici. Tada je uz malo objašnjenja odveden.

„To je bilo kao iz filma, horor filma“, rekao je Petalis.

Pripadnici tajne službe u avionu?

Ministar spoljnih poslova Irske Sajmon Kovenej izrazio je uverenje da je nekoliko pripadnika beloruske tajne službe napustilo avion te kompanije nakon jučerašnjeg prinudnog sletanja na aerodrom u Minsku.

„Pet ili šest ljudi je napustilo letelicu, a smo jedna osoba je uhapšena što ukazuje da su ostali bili pripadnici beloruske tajne službe“, izjavio je Kovenej, prenosi Rojters.

 

Izvršni direktor Rajanera rekao je da veruje da su agenti beloruskog KGB-a putovali avionom koji je u nedelju preusmeren u Minsk. Majkl O’Leri je rekao da „izgleda da je namera vlasti bila da ukloni novinara i njegovu saputnicu (njegovu devojku)… verujemo da je na aerodromu isto bilo nekoliko agenata KGB-a.

O’Lerijeve primedbe bile su prva zvanična potvrda izveštaja da su se četvorica putnika iskrcala u Minsku nakon hitnog sletanja što je podstaklo spekulacije da su novinara pratile bezbednosne službe pre nego što je avion bio prisiljen da sleti, prenosi Gardijan.

O’Leri je rekao da veruje da se prvi put dogodio ovakav incident sa evropskom aviokompanijom.

Šta znamo o tajnoj službi Belorusije?

Komitet državne bezbednosti Republike Belorusije (KGB) je nacionalna obaveštajna agencija Belorusije. Zajedno sa kolegama u Pridnjestrovlju i Južnoj Osetiji, jedna je od retkih obaveštajnih agencija koja je zadržala ruski naziv KGB nakon raspada SSSR.

Prema organizacijama za zaštitu ljudskih prava u SAD i EU, KGB i njegovo rukovodstvo igraju ključnu ulogu u kršenju ljudskih prava i političkim represijama u Belorusiji. KGB je zadržao i ime, simbole i neke represivne funkcije svog svojetskog prethodnika iz SSSR.

Izvor: Nova S

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *