Završetak građanskog rata u Tigraju

Politika

U žiži javnosti nalazi se Afrika, koju potresaju unutrašnji nemiri i borba koju su  obe strane unapred izgubile, poznato je da uprkos brojnim izvorima kojima raspolaže, Afrika ima veliki problem smrtnosti, tropskih bolesti koje se vrlo brzo  šire, a ni ekonomska situacija nije baš sjajna. Mesto za građanski rat tehnički  rečeno nije baš idealno, naravno, ne postoji mesto ni podloga koja je podobna za  takve poduhvate, a 21. vek treba biti vek prosperiteta i napredka u kojoj se ljudski  životi vrednuju mnogo više nego prethodnih godina. ’ 

Međutim, prema istraživanju BBC-a, navodno je utvrđeno da je etiopijska vojska  izvršila masakr na severnom delu istočnoafričke republike. Zemlje na ovom obodu  Afrike su osiromašene zemlje u kojima je smrtnost među najvišim ne samo na  ovom kontinentu nego i u svetu, gladovanje je jedan vid rata sa kojim se dve  trećine stanovništva bori svakog dana.  

Otkriveno je mesto u kojem je etiopijska garda ubila 15 muškaraca, kao vid  upozorenja, nakon što su ih ubili bacili su njihova tela sa litice, kako bi se tela  jedva prepoznala i nikada povratila i predala njihovim porodicama. Pomenuti  masakr dogodio se u blizini grada Mahbere Dego, koji pripada regionu Tigraj na  severu Etiopije, gde se vlast i vojska bore sa snagama nekadašnje vladajuće stranke  pod nazivom Narodnooslobodilački front Tigraj.  

Sukob se zahuktao u oktobru kada je vlada naredila ofanzivu protiv fronta Tigraj,  koju je premijer Abi Ahmed optužio za napad na vladinu vojnu bazu. Naravno, 

problem je dublji, ukoliko je pomenuta stranka bila neko vreme vladajuća,  poseduje određenu vrstu moći čak i nakon njenog pada, i ukoliko ima dovoljan  broj pristalica predstavlja otovrenu pretnju Vladi koja je trenutno na snazi. Širi  sukob je izazvao raseljavanje preko dva miliona ljudi, a duplo više je ostalo bez  pomoći Vlade i države.  

Konkretno, ovaj događaj je propraćen mnogobrojnim nelogičnostima, a sve snimke  koje je BBC prikupio poslao je Vladi Etiopije koja je tvrdila da se ovakve stvari ne  mogu uzeti kao dokaz da je zemlja bilo šta lose uradila protiv svog naroda, I pozvao na otvorenu istragu u region Tigraj. 

Zvanično, sukob je okončan kada je premijer Abi Ahmed na konferenciji za  štampu potvdio da su vojna delovanja u Tigraju završena i da su savezne snage  preuzele potpunu kontrolu nad ovim područjem. Nažalost, kao i svaki rat, u ovom  je život izgubilo nekoliko hiljada ljudi, tačan broj nije poznat, a 43.000 izbeglica je  pobeglo u Sudan.  

Ko laže, i šta je prava istina, saznaće se pre ili kasnije. Pravda je spora ali dostižna,  jednom kad počne da juriša, teško ju je zaustaviti da zgrabi sve one koji su radili  iza njenih leđa.  

Autor: Sanja Petkov 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *