Najmoćnija institucija na svetu – JP Morgan

Biznis

JP Morgan je osnovao banku JP Morgan Chase – najveću banku na zapadu, čija imovina je procenjena na 3.2 triliona dolara. Toliko velika da ukoliko bi bankrotirala, povukla bi globalnu ekonomiju sa sobom,ali JP Morgan nije oduvek bio toliko moćan i bogat.  

DŽon Morgan je rođen 1837. godine u državi Konektikat. Njegova porodica je već tada bila uticajna. Morganov otac je bio suosnivč bankarske firme. Kao mladić, u toj firmi je radio i učio o finansijama i bankarskoj industriji. Pokazao je prirodnu  oštroumnost smišljajući šeme kako bi zaradio novac. U jednom trenutku, kupio je višak  5000 pušaka od ministarstva  koje su ga koštale samo 3.5 dolara po komadu, da bi ih kasnije prodao ministarstvu za 22 dolara po komadu što mu je omogućilo ogroman profit. 

 

Ovo je bio samo jedan od mnogih zapanjujućih dogovora koji su ga činili bogatijim. 

Kupio je prugu u Njujorku, realizujući to posedujući samo deo američke fizičke infrastrukture koju je finansirao direktnim profitom iz industrijalizacije. Koristeći fondove očeve bankarske firme, izgradio je  železničku liniju  koja se prostirala duž kontinenta. 

Vremenom postaje enormno bogat. Preuzeo je očevu banku 1890. i preimenovao je u JP Morgan. Pomogao je Tomas Edison-u pri osnivanju General Elektrik kompanije.

 Kupio je kompaniju čelika od Andrew Carnegie ‘s-a za četiri milijarde dolara, što do tada niko nije učinio. 

Takođe je pomogao pri spajanju AT&T i mnogih drugih korporacija. Kao vlasnik investicione banke, Morgan je posedovao deo svake, okupljanjem raznih manjih kompanija u jednu dominantnu odnosno monopol. 

Zbog svog finansijskog uticaja, Morgan je imao ogroman uticaj na državne zakonodavce i finansije. Za vreme Panike iz 1907. godine, organizovao je koaliciju finansijera koja je spasla američku ekonomiju od propasti.

Kada je Titanik potonuo 1912. godine, JP Morgan je bio optužen za prouzrokovanje katastrofe zbog  isplata osiguranja. 

Morgan je preminuo u snu 1913. godine u Rimu u 75. godini života

Posedovao je trećinu američkih železnica, ali njegovo pravo nasleđe je bila banka. Nakon njegove smrti. Adrian Wooldridge  je okarakterisao Morgana kao „najvećeg američkog bankara”. 

 Nasledio ga je sin JP Morgan jr. Fokus Morgana mlađeg je bio usmeren ka Evropi. 

Tokom Prvog svetskog rata, JP Morgan je bila jedina banka koja je zajemčila ratne obveznice Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj. Totalna suma ovih obveznica je bila 1.5 milijardi dolara, što je po današnjem novcu više od 39 milijardi. 

Zbog ovoga, Nemački špijuni su provalili u Morganovu kuću i upucali ga dva puta.  

Morgan je uspeo da preživi i da sačuva reputaciju banke u oba svetska rata, a njen prestiž i politički uticaj, kao i status najmoćnije institucije na svetu se ne dovodi u pitanje ni danas.

Danas ova kompanija je globalni lider u pružanju finansijskih usluga nudeći rešenja mnogim bitnim korporacijama, ministarstvima i institucijama u više od 100 država. Ranije 2018. godine je najavljeno da će JP Morgan Chase investirati u javna dobra širom sveta do 2023. godine.

Kompanija se zalaže i za održivost životne sredine.

photo:britanica.com

 

Zanimljivosti o Morganu:

1.Bio je kolekcionar umetničkih dela

  1. Mrzeo je kada ga neko fotografiše
  2. Investirao je u Tesline projekte
  3. Uticao je na američku ekonomiju tokom američke panike 1893. i 1907.
  4. Nakon njegove smrti, njegovo bogatstvo je iznosilo nekoliko desetina milijardi dolara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *