Na današnji dan zarobljena je Jovanka Orleanka-heroina Francuske

Društvo

Moć je sredstvo koje ti na najbizarniji način omogućava da obmaneš drugog  čoveka, naciju, pa i samog sebe. U vremenu kada je ljudska ćud bila zasnovana na  borbi za prevlast, oduzimanju i sticanju statusa koji sa sobom nosi veliku moć.  Čovek je izgubio svoju ljudsku stranu, ali se rodio predator. Životinja koja grabi  sve pred sobom zato što halapljivo želi da mu se drugi dive i klanjaju.  

Francuska je zemlja bogata kulturom, tradicijom i velikim političkim prevratima  koji su drmali istoriju sa svih strana. Poznate revolucije koje su promenile svet,  bile su upravo Francuske, ona je bila pokretač promene, glas naroda koji se prvi  podigao da traži ono što mu pripada. Glas koji je odlučio da prvi progovori.  

Jovanka Orleanka, poznata kao devica iz Orleana rođena je u malom mestu pod  nazivom Domremiju. Proslavila se kao heroina Francuske tog vremena zbog  neprevaziđene uloge koja je imala nemerljiv značaj u Lankaserskoj fazi  stogodišnjeg rata. Umrla je nasilnom smrću, kada je posle godinu dana  zatočeništva bila spaljena u Ruanu 30.tog maja 1431. 

Jovanka je tvrdila da je imala viziju u kojoj Arhangel Mihail, Sveta Marina i Sveta  Ekatarina čvrsto traže da se podrži Šarl VII koji će odvesti Francusku ka  oslobođenju od Engleske vlasti. Šarl je poslao Jovanku u opsadu Orleana kao deo  pojačanja i podrške. Opsada nije trajala toliko dugo kako se pretpostavljalo,  prekinuta je devetog dana posle odlučujuće pobede koja je omogućila da se Šarl  VII kruniše u Remsu.  

Međutim, tragičnog 23. maja 1430. godine Burgundska frakcija zarobila je  Jovanku kod Kompjenja. Ova frakcija je bila u saradnji sa Englezima, koja ju je i  izručila njima. Suđenje je trajalo godinu dana, optužena za niz prevara, lažnih  propovedanja, klevetanja i bogohuljenja spaljena je na lomači, kako je tadašnji  sudija koji je vodio slučaj biskup Bove Košon rekao Tvoja kazne je da umreš kao  prava veštica

Decenijama kasnije, pravda je bila zadovoljena, 1456.godine inkvizitorski sud  proglasio je Jovanku nedužnom, nakon što su sve tužbe protiv nje odbačene i  proglasio je mučenikom. Automatski je stekla sveti status u Francuskoj. Postala je  simbol Katoličke lige i nacionalni simbol Francuske naredbom tadašnjeg cara  Napoleona Bonaparte. Danas se nalazi u krugu devet sekunadarnih zaštitnika  Francuske. Ako to nije titula, onda ne znam šta je! 

Brzo okončani život mlade devetnaestogodišnjakinje svetu nije bio važan. Ali ne  moraš da živiš dugo, da bi ostavio trag koji svet ne može da zaboravi. 

Autor: Sanja Petkov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *