Da li je ratu u Palestini došao kraj ili se krčka nastavak?

Politika

U poslednjih nekoliko godina sve je redovnija pojava ratova. Iako smo mislili da je to ostalo u našoj istoriji, bežeći od toga da poverujemo da se ratuje na sve više frontova i to  nedaleko od nas. 

Sukob u Palestini je počeo pre tačno 12 dana, kada su zaratili sa Izraelom. Do rata je došlo kada je okupiran Jerusalim, a zatim su počeli sukobi dve zajednice u tom delu grada. Hamas, koji inače kontroliše Gazu, započeo je raketne napade, a kao odgovor su dobili vazdušni napad.

Broj raketa koji je vojna avijacija ispalila, u četvrtak, premašuje broj 100. Dok su Palestinci nakon toga ispalili preko 300 raketa u pravcu Izraela, a ukupan broj raketa od početka sukoba je veći od 4000. 

Tokom ovih sukoba, za samo nekoliko dana stradalo je oko 240 ljudi, od kojih je najviše iz Gaze. Među ubijenima najviše ima žena i dece.  

Nakon ovih zaprepašćujućih brojki, došao je red na primirje. Kako se navodi obe strane su prihvatile ovaj kompromis. Izraelci su jednoglasno prihvatili ovaj predlog. Ovim povodom se oglasio i Beni Gans na svom Tviter nalogu gde je istakao da je ofanziva na Gazu donela neverovatne vojne dobitke. Hamas je saopštio da primirje koje je Izrael proglasio, za palestinski narod prestavlja pobedu.

Pomenuto primirje je sklopljeno u ponoć po srednjeevropskom vremenu, a nakon toga veliki broj Palestinaca je izašao na ulice da slavi.

Iako su neki bili sumnjičavi prema ovom primirju, ispostavilo se da su bili u pravu jer nedugo nakon primirja, u Istočnom Jerusalimu ispred džamije Al Aksa, došlo do novog sukoba Palestinaca i Izraelske policije. U tom sukobu nekoliko Palestinaca je bacalo kamenje i molotovljeve koktele na policiju, dok su se oni branili gumenim mecima i topovskim udarima.

Stanovnici Gaze ne prihvataju primirje jer smatraju da to nije pravedno, jer oni nemaju gde da se vrate. Slika koja se može videti je razrušene kuće, ulice i grad bez struje i vode. 

S obzirom da su u jako teškoj situaciji predsednik SAD-a, Džozef Bajden je obećao finansijsku pomoć.

Da li je finansijska pomoć jedino što im je potrebno ili je duševna i sentimentalna bol veća od svega toga znaju samo oni. Ostaje nam samo da se nadamo da se ovde stavlja tačka na ovaj rat i nada da će ih u budućnosti biti sve manje.

Autor: Teodora Kijanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *