Lideri samoproglašene države „Kosovo“ ne odustaju od četiri srpska manastira i članstva u Unesko

Politika

Premijer privremenih instutucija u Prištini  Aljbin Kurti kao i Vjosa Osmani predsednica samoprograšnene države „Kosovo“ su podneli zahtev Unesku da se sa liste ugroženih spomenika sklone četiri srpska manastira. U tom zahtevu je  navedeno da za manastire ne odgovara Srbija već „Kosovo“, i da ne treba da budu zavedini kao „Autonomna država“

 

Pod ta četiri manastira spadaju Dečani,Pećka patrijaršija. Gračanica i crkva Svete Petke u Prizrenu. Na Svetski dan kulture je napisano pismo u kome su objavili sledeće:“Iako je Srbija država potpisnica svetske baštine za četiri predmetna spomenika, ona nema stvarnu ili pravnu kontrolu nad njima, pa shodno tome ne može da ispuni svoje obaveze prema Unesku“.

 

Lideri samoproglašene države „Kosovo“ su na to sve dodali da su uverili zvaničnike Uneska će kao i uvek pa i budućnosti brinuti o pravoslavnim mastirima i crkvama. Nadaju se učlanjenu u Unesko, koja je po njihovim uverinjima „nepravedno uskraćeno“.

 

„Verujemo da nemogućnost pridruživanju 2015.godine u odsustvu vrlo malog broja glasova ne bi trebalo da se pretvori u dugoračnu kaznu za Kosovo“ napisao je Kurti na fejsbuku prilikom obraćanja javnosti. I pre toga su se njihovi zvaničnici povoodom ove teme oglašavali. Kako preko društvenih mreža, tako i preko medija.

 

Autor:Aleksandra Lazić

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *