Po čemu je posebno ostrvo SARK?

Društvo

Gde vi najviše volite da putujete? Koja destinacija vam je bila najleša? Kako birate mesto gde ćete putovati, da li to radite po preporuci prijatelja ili sami bitare na osnovu onoga što ste videli na internetu? Da li radije birate popularne destinacije ili želite da istražite neko neotkriveno mesto? Koliki ste avanturista? 

Da li biste pre otišli na Ibicu, Sejšle, Majorku, Rodos, Krf ili ipak na ostvrvo SARK? Je l’ ste čuli za to mesto uopšte? Ako niste pokušaćemo da vam ga bliže dočaramo…

Ostrvo Sark je malo ostrvo u jugozapadnom delu La Manša. Smešteno je između dve moderne i moćne države, Velike Britanije i Francuske. Pripada Kanalskim ostrvima i deo je bejlifa Genzi.

Na Sarku je bilo poslednje feudalno uređenje u Evropi, koje je trajalo do 2008. godine. Površina ovog ostrva je 5,5 km², sa oko 600 stanovnika. Meštani žive od turizma i zanatstva. 

Nešto što ovo mesto izdvaja od ostatka sveta je odsustvo moderne tehnologije, koji se ogleda u izostanku bilo kakvog osvetljenja, kao što je ulično svetlo i moderna saobraćajna sredstva. 

Na ostrvu ne postoji automobilski saobraćaj, već su dozvoljene samo kočije, koje vuku konji, bicikli, traktori i bagiji na baterije ili motorizovani bicikli za starije ljude. Ne postoji čak ni aerodrom, već se do ostrva dolazi feribitom, koji kreće od luke u Gernziju i kojem treba oko 45 minuta da dodje do Sarka. Vožnje se obavljaju na dnevnom nivou, gde se leti obavi pet vožnji dnevno, dok se zimi svede na svega jednu do dve vožnje.

Po svemu ovome možete zaključiti da je ovo veoma specifično mesto, koje je, može se reći, idealno za odmor. Pored svega ovoga postoji još jedna zanimljivost, a to je da se na ovom ostrvu nalazi najmanji zatvor u svetu. Sagrađen je 1856. godine i sastoji se od dve ćelije bez prozora i tu se zatvorenici zadržavaju najviše dva dana. Čak i po ovome su posebni i drugačiji. Zar ne želimo svi tako miran svet bez bojazni, gde su svi ljudi dobri i ne rade ništa što bi nekog drugog ugrozilo. Tako da bi možda trebalo svi da posetimo ovo mesto i vidimo kako je živeti ovakvim režimom.

Ako ste ljubitelj specifičnih i ne tako modernih turističkih mesta, Sark je prava poslastica za vas. Mada mogli bi i ostali da ga posete. Tamo vas očekuju domaći specijaliteti i lepa, zabavna muzika. Građevine su neverovatne i očaravajuće i kupiće vas na prvi pogled. Zato trkom do prve Turističke agencije gde ćete rezervisati vaš termin, a nakom povratka nam javite kako je bilo.

Autor: Teodora Kijanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *