Priprema Rusa za invaziju na Ukrajinu ili samo vojna vežba? Smirivanje situacije ili eskaliranje?

Politika

Proteklih nedelja se gotovo svakodnevno izveštava o prekršenom primirju između ruskih pobunjenika i Ukrajine. Sukobljenje strane tvrde da su spremne ukoliko dođe do okršaja, ali poriču da spremaju napade. 

Podsećamo, rat u Ukrajini je počeo 2013. godine između vladinih snaga i proruskih pobunjenika na istoku zemlje, odnosno Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Legitimno izabrani predsednik Ukrajine, proruske orijentisanosti, Viktor Janukovič je svrgnut sa vlasti u puču u kom su prednjačile fašističke snage zvane Desni sektor. Nakon toga u više gradova na istoku Ukrajine građani odbijaju poslušnost novoizabranoj vlasti u Kijevu i time počinje sukob koji i dalje tinja. 

Novoizabrana vlast je uživala podršku zapadnog dela zemlje, dok je na istoku i na jugu, a naročito na poluostrvu Krim došlo do velikog otpora novim vlastima i počeo novi raspad zemlje koji je doveo do otcepljenja krimskog poluostrva i njegovo pripajanje Rusiji, a u istočnim u južnim oblastima do proglašenja novih republika koje odbijaju da priznaju vlast Kijevu. 

Nove vlasti su odlučile da pobunu uguše nasilnim putem što je dovelo do građanskog rata. 

U sukobima je do sada poginulo oko 13 000 ljudi.

U međuvremenu se desio Minski protokol, dokument koji je potpisan 5. septembra 2014. godine u Minsku, koji je označavao prekid sukoba. Nakon potpisivanja dokumenta režim prekida vatre je istog dana stupio na snagu, u 18 časova po lokalnom vremenu. Rusija i Ukrajina razmenjuju zarobljenike, ali posle nekog vremena, uprkos sporazumu borbena dejstva su se nastavila, a sredinom 2015. su sukobljenje snage faktički prestale sa poštovanjem sporazuma. 

Konflikt koji se odigrava i čije se eskaliranje prognozira bio je predmet interesovanja i nekolicine Srba, te je par njih odlučilo da zauzme stranu i podrži proruske strane, a neki od njih su izjavili da ,,ako to bude potrebno, spremni su da opet uzmu oružje’’. Odlazak na strano ratište je zabranjeno u Srbiji i BiH, ali se par dobrovoljaca oglušilo o zakon. Od trocifrenog broja balkanskih dobrovoljaca jako malo je strogo kažnjeno. U Srbiji je ukupno 29 ljudi osuđeno za ratovanje u inostranstvu, a većina je dobila uslovne kazne nakon priznanja krivice.

Početkom 2021. vojni stručnjaci tvrde da je Rusija nagomilala vojne trupe na Krimu i istoku Ukrajine, dok Moskva to negira. Ukrajinski mediji su u februaru 2021. godine obavestili javnost da je došlo do kršenja primirja u Donbasu, na šta su se vojni stručnjaci u Kijevu nadovezali da, iako su oružani sukobi prestali, vojne jedinice samoproglašenih ,,republika’’ aktivno koriste bespilotne letelice na granici. 

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov je u februaru konstatovao da ,,Mirovnog procesa više nema- snajperisti su u akciji, ima pucnjave, rat se nastavlja’’. Početkom marta se konkretizuje situacija, odnosno postaje sve više jasno da se konflikt zaoštrava, što potvrđuje znatno veći broj ranjenih i pogunulih. 

Prema podacima koje je saopštilo Predsedništvo Ukrajine, Rusija je pozicionirala na istoku Ukrajine oko 40 000 svojih vojnika, i isto toliko na Krimu. Postoje pretpostavke da se Rusija sprema za invaziju na Ukrajinu, s tim što analitičari smatraju da to nije verovatno, obzirom da su Rusi skloniji infitriranju koji koriste kao metod. 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg okarakterisao je rusko koncentrisanje trupa kao „neopravdano i veoma zabrinjavajuće“, dodavši da je to „najveća koncentracija ruskih trupa još od protivzakonite aneksije Krima“.

Rusija već duži vremenski period trpi optužbe od strane Ukrajine, NATO I vlade zapadnih zemalja da šalje vojnike i tešku artiljeriju na istok Ukrajine, uz sopstveno poricanje da su to isključivo dobrovoljačke trupe.

U svom obraćanju u sedištu NATO, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba ocenio je da Rusija „otvoreno preti Ukrajini ratom i uništavanjem naše državnosti“.   

Najskorija dešavanja:

Odnosi su dodatno pogoršani; oružane snage Ukrajine pojačavaju granatiranje Donbasa, što je dovelo do žrtava među civilnim stanovništvom i vojnicima DNR i LRN.

  1. maja, tokom granatiranja oštećeno je više civilnih objekata u predgrađima Trudovskoje i Volvo Centra.

Odlukom predsednika Volodimira Zelenskog, Ukrajina produžuje sankcije ruskim kompanijama i političarima koje krivi za umešanost u rusku agresiju na Ukrajinu, saopšteno je 21. maja iz kabineta Zelenskog. Na spisku za sankcije nalazi se više stotina kompanija i pojedinaca. Među njima su ruski televizijski kanali, novinske agencije, konsultantske kompanije, kompanija za plaćanje preko interneta WebMoney i lideri proruskih separatista. Zabranjeno im je poslovanje u Ukrajini, korišćenje imovine ili povlačenje kapitala.

Apelacioni sud u Kijevu je ostavio na snazi kućni pritvor za lidera ukrajinske partije „Opoziciona platforma – za život“ Viktora Medvedčuka. Kijevski Apelacioni sud je razmatrao žalbe odbrane i tužioca u vezi s merom kućnog pritvora koja je ranije izrečena lideru proruske opozicije u Ukrajini. Advokati su tražili da se ukine mera pritvora, a tužioci su insistirali na pritvoru uz mogućnost plaćanja kaucije od preko 10 miliona dolara.Generalni tužilac Ukrajine Irina Venediktova objavila je 11. maja da su Medvedčuk i njegov partijski kolega Taras Kozak osumnjičeni za veleizdaju i proneveru nacionalnih resursa na Krimu.Sud u Kijevu je 13. maja odredio Medvedčuku meru kućnog pritvora. On je opovrgao sve optužbe, ocenivši da se radi o političkom progonu.

Zelenski smatra da se pitanje Donbasa može rešiti na referendumu: „Siguran sam da ćemo posle nekog vremena, pošto imamo plan A, B, C, u vezi sa okončanjem sukoba, nakon povratka okupiranih teritorija i ljudi, organizovati referendum sa tom temom“, rekao je on 20. maja na pres konferenciji povodom druge godišnjice na mestu predsednika.

Autor: Erna Bugarin

1 thought on “Priprema Rusa za invaziju na Ukrajinu ili samo vojna vežba? Smirivanje situacije ili eskaliranje?

  1. Это лучший текст, который я читал в своей жизни, привет из России.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *