FIFA-gospodar svetskog fudbala

Sport

Bol je privremen, odustajanje traje večno. Rečenica koju je bar jednom svaki  sportista pomenuo, ili zamislio kada bi se oznojen pod vidnim pritiskom i upalom  mišića svalio u krevet premoren. Da li je sve ovo vredno, ili je sve besmislen i  nedostižan san? Ali ukoliko si dovoljno uporan, nijedan san nije nedostižan. Ako  postoji u tvojoj glavi, ili znaš za njega, mora da ga je neko pre tebe i ispunio.  

Život sportiste je život pun odricanja, konstantnog naprezanja svog tela dok ne  dostigneš svoj limit, manjak sna, disciplinovan život, zdrava ishrana i veliki stepen  bola koji moraš da pretrpiš ukoliko želiš da nastaviš sa igrom.  

Za sve mlade iluzioniste, pojavila se organizacija koja je nudila kartu za put do  zvezda. San postaje java, mladi novajlija postaje šampion. Šampion koji je i posle  pobede nastavio da mašta, od master igrača do legende. Priča od koje polazi voda  na usta, da li je sve tako lako i nadohvat ruke? 

Svet je dobio međunarodnu organizaciju pod nazivom FIFA, koja je osnovana 21.  maja 1904.godine u Parizu, ono što je počelo kao mala skupina igrača, danas  predstavlja federaciju fudbalskih asocijacija koja je vodeće telo udruženja svetskog  fudbala. San koji je dostupan celom svetu. Njeno sedište nalazi se u Cirihu, u  Švajcarskoj čiji je glavni predsedavajući Đani Infantino. Osnovni cilj ove  federacije je vođenje najpoznatijih i najvećih fudbalskih međunarodnih takmičenja 

, od kojih je najvažnije svetsko prvenstvo u fudbalu koje se prvi put održalo  1930.godine. Tradicija duga 100 godina, fudbal je postao daleko popularniji sport i  ima pristalice širom sveta, ono što je postala tradicija preraslo je u globalni  fenomen koji je zahvatio sve države bez izuzetaka.  

FIFA danas broji 211 članova, što je daleko više i od Ujedinjenih Nacija ali i  Međunarodnog olimpijskog komiteta, što je donekle i razumljivo, ova federacija se  ne drži po strani, nije određena nekim posebnom vremenskim intervalom, skrbnik  je i pokrovitelj svih važnijih utakmica i fudbalskog nadmetanja koje se održava na  godišnjem nivou mnogo više nego olimpijske igre.  

Naravno, kao i sve druge organizacije, unutrašnji system I rad mora biti u skladu sa  zakonom, FIFA je osnovana pod zakonom Švajcarske, vrhovno telo predstavlja  Kongres FIFA, ovo telo se sastaje jednom godišnje , ali nije isključeno da može  doći do okupljana I u vanrednim dodatnim svrhama. Kongres može da donese  promenu statuta federacije. 

Kongres bira predsednika FIFE, generalnog sekretara i ostale članove izvršnog  odbora. Prva dva imenovanja su glavne figure ove organizacije, zaduženi su za  administrativna pitanja i generalno svu papirologiju. Generalni sekretarijat ima  preko 280 osoblja. Pored ovih tela, u svom sastavu ima i finansijski I sudijski  

odbor, i disciplinsku komisiju u slučaju kršenja pravila koje je organizacija  deklamovala, ili ukoliko je po sredi neko drugo pitanje poput određenog stanja  igrača koje je u sportskom svetu neprihvatljivo i zaslužuje suspenziju i udaljavanje  sa terena.  

Ljudi koji rade zajedno će uvek pobediti, svejedno da li to bilo protiv kompleksnih  odbrana u fudbalu ili protiv problema modernog društva!”-Vince Lombardi 

Autor: Sanja Petkov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *