Čarls Lindberg-prvi avijatičar koji je svojevoljno preleteo Atlantik

Društvo

Samo je nebo granica, danas zvuči smešno, izmišljena granica koju je narod  postavio, misleći da se iza plavetnila, i pufnastih oblaka ne nalazi ništa. Ptica u  zlatnom kavezu je napustila svoje zatočeništvo i poletela ka slobodi.  

Čarls Lindberg bio je američki pilot ali i prvi čovek kojeg je pokrenula znatiželja i  radoznalost da osvoji i upije ono što priroda nudi. Stoga je samostalno preleteo  Atlanski okean, avionom pod nazivom Duh Sent Luisa, poletevši iz Njujorka do  Pariza u periodu od 21. i 22. maja 1927.godine, Lindberg se nije zaustavljao nigde  usputno i nije pravio pauze, let je trajao 33 sata i 30 minuta. Posle ovog prvog  poduhvata, koji je, morate priznati vredan svake pohvale, mentalna sposobnost i  održanost u vazduhu omogućili su mnogobrojna poznanstva, ali su mu otvorila i  vrata slave.  

Međutim, sa slavom dolazi određena vrsta odgovornosti, ali i veliki pritisak,  njegova porodica je često bila na meti raznoraznih napada, među kojima je  nastradao njegov sin Čarls Augustus Lindberg III koji je bio kidnapovan 1. marta  1932.godine, ovde se radilo o maloj bebi staroj svega dvadeset meseci, njegov leš  pronađen je 12.maja iste godine, za ubistvo bio je optužen Bruno Hauptman koji je  osuđen na smrt, a presuda je izvršena 3.aprila 1936.godine.  

Čarls se suočio sa dubokim bolom, i neko vreme se povukao sa scene. Ali pticu  koja je navikla da leti ne možete dugo zadržati na zemlji. Pre ulaska SAD u II  svetski rat, Čarls je bio poznat u političkim krugovima, zbog svojih angažovanja I

otvorenoj borbi protiv tadašnjeg američkog predsednika Ruzvelta. Nije se zalagao  za mešanje Amerike u ovaj rat, na kraju krajeva, ko je mogao da ga krivi, ovaj rat  je razorio gradove, države, porodice, i ostavio neizbrisiv trag u novoj istorijskog  povelji.  

Mišljenje o njemu kao i prema svakoj poznatoj ličnosti bilo je podeljeno, neki su  ga smatrali rasistom zbog dvosmislenih komentara na račun bele rase i jevreja.  Nije se odrekao nacističkog ordena, ali je osudio Hitlera za genocid, osudio je  napad na Perl Harlbor takođe, I imao je pozitivne stavove prema crnoj rasi.  

Nakon napada na čuveni Perl Harlbor, Američko vojno uporište prijavio se kao  oficir u vojsku, ali ga je Ruzvelt odbio, smatrajući da su njegove namere upitne.  Kao civil je izveo 50 letova za Ameriku protiv Nemačke i svih država koje su  planirale da je napadnu. 

Vojnik u vazduhu predstavlja štit svom saborcu na zemlji. I u mirno, kao i u ratno  vreme ima mesta za podvige! 

Autor: Sanja Petkov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *