Kristofer Kolumbo-ličnost koju istorija nikada neće zaboraviti

Društvo

Tradicija je kontinuitet – povezati danas ono što je bilo juče sa onim što će doći.  Tradicija je, u stvari, vizija, snaga i kvalitet da stvoriš nešto dobro u vremenu u  kome živiš i koje dolazi.”-Branko Kukić 

Dobar početak da se otpočne priča o ambiciji čoveka da obiđe svet, upije duhom i telom sve što priroda nudi i može da pruži, što više da vidi i sazna, znatiželja je  sastavni deo ljudske ćudi koja može da te odvede do namračnijih delova za koje  nisi ni verovao da postoje, pa sve do najvećeg blaga i čari koje su čekale da budu  otkrivene.  

Kristofer Kolumbo bio je moreplovac i trgovac iz malog grada Đenove, koji je  kasnije postao prvi konkistador Novog sveta. Moreplovstvo mu je omogućilo da  saznaje i otkriva nove puteve koji bi mu skratili put od jednog mesta ka drugom  radi lakšeg protoka robe, primarni cilj je bio brzo preploviti i ostaviti robu na  kopno. Mali biznis koji je rastao njegovom dovitljivošću. Ali čovek na vodi često  oseti vrstu slobode koje mu kopno ne pruža dovoljno, ili za to vreme uopšte,  otvaranje jedrenjaka, talasi koji zapljuskuju, vetar koji vodi i bira pravac, natera  čoveka da se oseti nedodirljivim, posao trgovine je dobar, lepo cveta, ali šta ako se  baš iza neke okosnice, nekog oboda, male površine krije novo otkriće, dovoljno  veliko da promeni svet?

Njegovu zamisao je pretočio u javu, kada se obratio kraljici da mu bude glavni  skrbnik za ovo nezaboravno putovanje. Čak četiri puta je u periodu od 1492.  godine do 1504. godine vodio posadu na putovanje u Novi svet. Upornost se  isplatila i Španija je dobila ogromnu oblast sa druge strane okeana, kao i granicu  koja je bila duplo veća nego tadašnja Evropa.  

Ugovor iz Santa Fea je bio najznačajniji akt koji je potpomogao otkriću Amerike.  Može se zapravo reći da je Kolumbo upoznao Zapadnu Evropu sa Amerikom  nesvestan da se radi o sasvim novom kontinentu. Pre ekspedicije imenovan je  Admiralom Okeanskog mora čija se titula jednačila sa Admiralom Kastilje, takođe  je dobio zvanje vicekralja i guvernera svih prostora koje bude otkrio, a naravno I finansijski će biti obezbeđen jer mu pripada desetina od celokupne dobiti.  

Od kralja i kraljice dobio je tri broda, zapravo dve karavele Pinta i Njinja, i malu  lađu Santa Marija, isplovio je sa preko 100 svojih saputnika, karavelama su  upravljala braća Pizon, koja su se zbog konstantnog kruženja u bescilj sa ostalom  posadom pobunili protiv Kolumba i odlučili da ga smaknu ukoliko ne nađu kopno,  i ne vrate se u Španiju, 11. septembra 1492. godine ugledali su mesto Gvanahani i  San Salvador, Kolumbo je ostavio špansku zastavu sa uzvikom „Zemlja“ 

Drugo putovanje je bilo obilato sukobima među Špancima, ali i naseljavanju pre  svega nekoliko manjih delova Indije. Opsedanje koje je trajalo 40 dana, donelo je i  pobedu ali i poraz, 39 člana posade je završilo mrtvo. Ostrvu je dao ime u čast  kraljice Izabele, i nastavio sa potovanjem dalje, za ovaj poduhvat su mu trebale dve  godine.  

U trećem putovanju se osetno obeshrabren, izgubio je titulu vicekralja, ali je  prilikom istraživanja Venecuele, otkrio ostrvo Sveti Vinsent, Grenadu i Margaritu. Zbog potpune anarhije pri povratku u Španiju zatvoren je sa svojom braćom i  sudilo mu se za izdaju.  

Poslednje putovanje nakon pomilovanja koje je dobio odlučio je da iskoristi  najbolje što je mogao, na čelu sa Kraljevskom eskadrilom krenuo je u osvajanje  Amerike. Došao je do San Dominga gde se 30 brodova spremalo da isplovi,  upozorio ih na veliko nevreme i buru, ali niko ga nije poslušao, dvadeset brodova  je potonulo. Odatle je otplovio na Jamajku i Kubu, kroz Kaspijsko more, sve do rta  kome je dao ime Gracia a Dios što u prevodu znači Hvala Bogu. Ispitao je sve 

obale Nikaragve, Hondurasa, i Panamskog kanala. U Španiju se vratio 7. novembra  1504. godine bolestan, gde je i ostao do svoje smrti 20. maja 1506. godine. 

Veliki čovek koji nije odustajao od znanja, prkosio je svim nedaćama, svi znaju da  je znanje moć, a u čijim rukama je moć u istim počiva i snaga koja može da  promeni svet. A posle Kolumba, zaista smo dobili Novi svet.  

Auto: Sanja Petkov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *