100 godina od rođenja Olge Ivanović, od studentkinje medicine do legende u svetu glume

Uncategorized

Olga Ivanović se rodila 20.maja 1921.godine u Horgošu. Upisala je medicinski fakultet u Beogradu. Morala je da prekine studije zato što je počeo Drugi svetski rat.

 

Bila je pomoćnik lekara u aleksinačkoj bolnici. Postala je član amaterske grupe koja je po selima priređivala recitate i priredbe. Nakon što je nastavila školovanje na medicinskom fakultetu, išla je na audicije i iz drugog puta je uspela da prođe na audiciji u Narodnom pozorištu. Prvi put kada su je odbili izvodila je monolog iz Šekspirove tragedije“Romeo i Julija“. U jednom intervju je izjavila:“U pozorištu sam otkrila drugi deo moje ličnosti“. Najvažnije uloge je imala u Beogradskom dramskom pozorištu i Ateljeu 2012.

 

 

Zanimljivo je da je glumila u prvoj televizijskoj jugoslovenskoj seriji „Servisna stanica“, koja je snimana i emitovana uživo. Od ranijih serija vredi izdvojiti „Licem u naličje“ , „Crni sneg“, kao i Kamiondžije. Imala je raznovrsne televizijske uloge sve da „Pozorišta u kući“.  Najviše je svi pamte kao Snežanu Nikolajević. Koliko joj je ta uloga pomogla da stekne izuzetnu popularnost i da postane glumačka legenda, toliko ju je obeležila. Svi su u njoj videli Snežanu Nikolajevič i zbog toga nije dobijala uloge.

 

Od filmova možemo izdvojiti „Sumnjivo lice“, „Tri Ane“ na početku njene karije. Kasnije „Bog je umro uzalud“ i „Ove žene posle rata“, kao i drugi.

 

Iza sebe je imala dva braka, iz kojih je dobila dva sina. Prvu put se udala sa 26, drugi put sa 30. Poslednje godine je živela veoma povučeno. Umrla je 14.septembra 2001.godine u 80 godini u Beogradu. Kao svaka filmska, televizijska i pozorišna legenda će kroz svoje uloge ostati večna.

 

Autor:Aleksandra Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *