Da li ste znali da možete sami da reciklirate u Beogradu?

Društvo

U našu prestonicu nedavno je postavljena „pametna sprava“ koja reciklira aluminijum. Možda nam ona pomogne da se malo ekološki osvestimo, jer se situacija u našoj zemlji ne poboljšava. Ovo je prvi korak ka tome da uradimo nešto dobro za našu prirodu. Ona nama daje svakodnevno dok mi nju svakim danom sve više ugrožavamo, a da toga, možda, nismo svesni. 

Sva sreća postoje mladi ljudi kod kojih se budi želja da pomognu prirodi i upravo su oni osmislili ceo ovaj koncept. Zahvaljujući njima, jednog dana ćemo imati čistiji grad, ali i zemlju.

Da li ste znali da je aluminijumska limenka 100% reciklabilna, čime se povećava bitnost njenog recikliranja i zato učinite to malo i sami je reciklirajte. Osećaćete se bolje, a priroda će vam biti zahvalna.

One se mogu reciklirati bez gubitka na kvalitetu, a taj proces je zatvoren krug i donosi veliku uštedu. Energija koja se sačuva recikliranjem četiri aluminijumske limenke može pokretati mašinu za pranje veša čitav sat. Jedna reciklirana limenka uštedi toliko energije koliko je dovoljno za tročasni rad televizora.

Reciklaža aluminijumske limenke smanjuje potrošnju prirodnih resursa, ali i količinu otpada na deponijma i nažalost rekama, u kojima ih ima sve više.

Zato ljudi, ne bacajte iskorišćene limenke već ih sakupite i idite sami da reciklirate na aparatu koji se nalazi ispred IDEA LONDON prodavnice u ulici Kralja Milana. Ovu presu možete naći i u IDEA Organic prodavnici u Ulici kralja Petra 74, ali i na ostalim adresama IDEA prodavnica, kao što su Svetogorska 22, ulica Patrijarha Varnave 24, ali i na Bežanijskoj kosi. Presa za reciklažu je povezana sa aplikacijom, pomoću koje ostvarujete popust u svim IDEA prodavnicama. Za najvrednije i najpožrtvovanije spremljene su bile i specijalne nagrade.  

Princip po kom se popust ostvaruje je ako reciklirate jednu limenku dobijete 10 bodova. Ukoliko imate 50 bodova ostvarujete popust od 10% na bilo koji proizvod, sa 100 poena popust iznosi 20%, a sa 200 poena ostvaruje se popust od 25%. Pored IDEA prodavnica, popust se može iskoristiti i u Roda marketima i Merkator hipermarketim. Popust važi za jednu kupovinu i obračunava se na kasi.

Pored ove „pamtne prese“ postoji i reciklomat koji je nedavno postavljen u Beogradu, a pre toga je postojao samo u Kragujevcu. Prvi je postavljen na početku Knez Mihajlovoj ulice, ali se očekuje i poslavljanje jos 24 sprave u ostalim delovima Beograda. Za razliku od prese, u reciklomat se može ubaciti razna ambalaža, a ne samo aluminijumske limenke. U odnosu na to koji materijal ubacite, toliko ćete para zaraditi. Ukoliko budete reciklirali staklo dobićete 5 dinara, za limenke 4 dinara, a za papirnu ambalažu 3 dinara. Novac možete upotrebiti kao dopunu kartici za javni prevoz kao dopuna za kartice mobilnog operatera „Globaltel“ ili kao donaciju Fondaciji „Novak Đoković“ i Fondaciji za mlade talente Grada Beograda.  

Takođe se uskoro očekuje i postavljanje još „pametnih presa“ tako da nemate izgovor zašto niste reciklirali. To je mali korak za nas, a veliki za prirodu!

photo: instagram sekopak

Autor: Teodora Kijanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *