Tačka koja dodiruje Atlanski i Tihi okean

Društvo

Prizor koji ostavlja bez daha, paralela koja ne dozvoljava sjedinjenje dveju voda ili  izvorište koji ih potapa? Ili se bar tako čini na prvi pogled. Da li je moguće  mešanje dve velike struje, i da li je upravo slika u koju gledamo čvorište u kojoj  dolazi do preplitanja ovih voda? 

Zamislite sliku, jednu polovinu ste obojili crnom, a drugu belom bojom, ako ste  četkicom kojim slučajem dodirnuli sredinu slike i pomešali obe boje, dobili ste  sivu. Sivu paralelu koja je vašoj slici poremetila prethodnu zamisao i dodala još  jednu boju. Ali boja je ipak nastala mešanjem, zar ne? 

Često, ono što vidimo golim okom nije baš istinito, i teško je objasniti. Fotografija  čiji je autor Ken Bruland, okeanograf sa Univerziteta Kalifornija vršio je  istraživanje velikih i sporih morskih struja koje se gomilaju i prave vrtloge na  području od nekoliko kilometara, od obale Aljaske prema Aljaskom zalivu. Prema  njegovom istraživanju vrtlozi sa sobom nose ogromnu količinu glacijalnih  sedimenata zahvaljujući rekama Aljaske, od kojih neke potiču baš od glečera. Reke  su pune teških sedimenata gline i gvožđa, i kada se uliju u druge zalive i pritoke  stvaraju novu vrstu mešavine.  

Bruland tvrdi da fotografija prikazuje ogroman izliv vode iz jedne velike reke koja  se susreće sa okeanskom vodom. Linija koja stoji između njih, ne sprečava ih da se 

sjedine, područje na kojem je došlo do sudara nikada ne može biti statično, vode  traže put i novo kretanje.  

Nekoliko godina kasnije, na površinu je isplivala nova fotografija i čistiji snimak  u kojem se jasno vidi razlika u boji između dve vode i liniji koja ih jasno  razdvaja. Vest koja je izašla pod nazivom “ spoj dva okeana, Atlanskog I Tihog  koji se dodiruju ali se ne mešaju”. Vrlo brzo se saznalo da je cela priča laž, i dezinformacija, reč je o reci Frejzer koja se susreće sa Tihim okeanom. Razlika u  boji leži u samom sastavu vode. Cela priča je dobila na značaju, kada su drugi  svetski mediji počeli na svom jeziku da pišu o tome, sve dok nije nastala prava  senzacija. Originalna autorka snimka Marijen-Stiv Pirson obratila se na  društvenoj mreži fejsbuk negirajući tvrdnje da je reč o susretu dva okeana,  Oticanje glečera je jedan način na koji sastav može biti izmenjen, kad reke prime  teške sedimente, kao što su glina i gvožđe, od obližnjih glečera. Taj proces odlaže  ulivanje rečne vode u okean. 

Dve vode se odista sastaju, ali imaju različiti sastav. Što je jasno vidljivo I na slici,  ne govorimo samo o boji, već o karakteristikama kojima one obiluju. Sastav vode  se određuje prema njenoj temperature i salinitetu, koliko se mineralnih soli nalazi u  masi vode. Sveža, izvorska voda, dakle voda iz reka često potiče od glečera I ima  mnogo niži salinitet od vode okeana. Zato je boja bleđa i mutnija, samim tim  otežava njeno mešanje sa jačim pritiskom. 

Neki od stručnjaka tvrde da je moguće spajanje okeanskih voda, ali je to process koji vrlo sporo traje. Potrebno je dosta vremena, da bi se spojile vode dve velike  struje u samo par centimetara potrebno je više od nedelju dana. Imajmo u vidu da  okean nije česma koju možemo zavrnuti kada nam voda nije potrebna, s toga je  jačina i nadolazeći pritisak konstatntan. 

Teritorija, kontinentalna, vazdušna ili vodena možda ima svoje nevidljive granice,  ali ako stanovništvo može da ih pređe, sigurno da i priroda može da učini isto.  

Autor: Sanja Petkov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *