Na današnji je rođen Nikola Simić, jedan od najduhovitijih glumaca, čuveni Pantić ili „mlađi referent“

Kultura

Naš legandarni glumac je rođen 18.maja 1934.godine u Beogradu, gde je i preminuo 9.novembra 2014. Nakon što je završio gimnaziju diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Zajedno sa njim u klasi su bili i Ružica Sokić i Bata Živojinović.

 

Pozorište

 

Već kao student 1957. je dobio prvu ulogu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Bio  je stalni član od 1959.  Do 1998.godine. Igrao je u veliki broj predstava u kojima je imao izuzetne uloge, kao što su:“Revizor“, „Pseći valcer“, „Velika auto trka“, „Čekajući Godoa“, „Punjene tikvice“, „Skakavci“.

 

Film i televizija

 

Što se tiče  filma najviše je poznat po ulozi Dimitrija Pantića koga je glumio u filmskom serijalu  „Tesna koža“. Ti filmovi su ga učinili jako popularnim  i publika se iznova svake godine smeje dogodovštinama „mlađeg referenta“. Jedan od najčešće citiranih dijaloga je onaj između Pantića i njegove supruge Perside :“Sido rodila si tri idiota“, na šta ona njemu odgovara:“Udala sam se za idiota“. Sledeća uloga koja mu je podjednako bila zapamćena je dirigent Herbert fon Karaja iz filmova Druga Žikina dinastija  i Sulude godine.  Zatim slede filmovi „Davitelj protiv davitelja“, „Moljac“, „Doviđenja u Čikagu“ i „Lajanje na zvezde“.

Tv serije su mi takođe donele široku popularnost. Glumio je u serijama kao što su:“Srećni ljudi“, „Porodično blago“, „Stižu dolari“, „Agencija za SIS“ i Ljubav, navika, panika“.

Dobio je mnogobrojne nagrade, među kojima su:Sterijina nagrada, Specijalna Sterijina nagrada,Nušićeva nagrada….

 

Crtani filmovi

 

Poznato je da se Simić bavio sihronizacijama crtanih filmova i da je rado pozajmljivao glas Dugu Dugoušku gde je izgovorio legandarnu rečenicu „Šefe koji ti je vrag“ . Ta rečenica je postala  najpoznatiju iz sveta crtanih filmova. Tu su  i Mikelanđelo  i Sekač iz Nindza kornjača, Gargamel iz Štrumfova….

 

Privatni život

Nikola Simić  je veoma vešto krio svoj ljubavni život. Pričalo se da je imao 4 braka iza sebe. I da je bio u vezi sa 48 godina mlađom koleginicom, što  je on to demantovao.

 

Bio je jedan od naših najduhovitijh glumaca. Njegov prepoznatljiv vedar duh ga nikada nije napustio. Zasmejavao je generacije i  tek će sledeće zasmejavati svojim čuvenim filmovima . Legenda srpskih filmova koji je  svojim maestralnim humorom obeležio srpsku kinematografiju.

Autor:Aleksandra Lazić

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *