Netflix: milijarder sa vizijom

Biznis

Netflix je jedan od najvećih izuma ikada definitivno. Sećate se kada ste morali da se obučete i odete do lokalne videoteke da bi ste gledali nešto drugačije od onoga što se daje na televezijskom programu? Netflix je sve to promenio! Sada možete strimovati sate i sate zabave direktno iz svoje sobe ili gotovo bilo gde sa telefona ili tablet računara.

 

NASTANAK I NJEGOVI OSNIVAČI

Netflix je osnovan 1997. godine od strane Rida Hejstingsa i Marka Rendolfa u Skot Valiju. Primarni posao preduzeća je pretplatnička striming usluga koja nudi onlajn biblioteku filmova i televizijskih serija, uključujući i sopstvene. Temelje za pokretanje Netflixa je Ridova prva kompanija Pure Software iz 1991. godine koja mu je donela dobru zaradu, da bi je posle četiri godine rada prodao za 750 miliona dolara. Rid je došao na ideju da napravi servis za gledanje filmova posle lošeg iskustva koje je imao u radnjama za iznajmljivanje video kaseta. Naime, nakon što je Rid kasnio sa plaćanjem zbog izgubljene kasete filma Apollo 13, morao je da plati dug od 40 dolara. To ga je kasnije podsticalo da njegovi pretplatnici mogu zadržati iznajmljene filmove koliko god oni žele bez ikakve nadoknade plaćanja. U ranijim danima Netflix je imao sasvim drugačiji naziv – Kibble.com

Najpre je Rid sa nekadašnjim saradnikom iz prve firme pokrenuo Netflix 1997. godine, ali su se bavili prodajom i iznajmljivanjem DVD-a putem pošte. Kasnije je Rid sve usmerio na iznajmljivanje. 2010. godine proširuju poslovanje uvođenjem prenosa programa, ali nastavljaju i sa starim poslom iznajmljivanja. Iste godine kompanija se proširila i na Kanadu, Latinsku Ameriku i na Karibe. Sledeće godine, firma je zapala u krizu, ali je uspela da povrati popularnost zahvaljujući originalnom sadržaju. Prva serija koja je izdata od strane Netflixa bila je Kuća od karata.

 

I DANAS BEZ KONKURECIJE

Sa najuspešnijom imperijom u svetu zabave, Rid je zaradio više od 5 milijardi dolara, a veći deo novca uložio je u reformu obrazovanja i kampanje Demokratske stranke Amerike. Studirao je matematiku na koledžu Boudin, a onda veštačku inteligenciju na Stenfordu. Trenutno je izvršni direktor Netflixa kao i član upravnog odbora Fejsbuka i mnogih neprofitnih organizacija.

U januaru 2021. godine dostigao je 203.7 miliona pretplatnika. Njegova biblioteka sadrži više od petabajta sadržaja, što je ekvivalent 1024 terabajta ili milion gigabajta! Proizvodi soptveni hardver i ažurira ga svake godine. Dostupan je širom sveta osim u Kini zbog lokalne restrikcije, Siriji, Severnoj Koreji i Krimu zbog američkih sankcija. Netflix je član Američke filmske asocijacije te producira i distribuira sadržaj iz različitih krajeva zemlje i šire. Netflix i HBO predstavljaju dva najveća giganta za stvaranje sadržaja, ali mnogi veruju da Netlflix ipak zauzima prvo mesto iako je HBO izbacio najgledaniju seriju – GOT. 

Iako je dostupan u Srbiji od 6. januara 2016. godine, nije lokalizovan na srpski, ali je u planu realizacija naredne godine.

Autor: Isidora Simić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *