Đavolji nos-železnička deonica smrti

Društvo

Ekstremizam je uvek prelazio granice dozvoljenog, vešto izbegavajući  ukalupljene standarde koje je društvo izdejstvovalo. Osećaj adrenalina, uzavrela  krv, pomešane misli koje se roje u glavi bez nekog određenog reda, napetost  koja raste iz trena u tren, sve to vam omogućava, naime, jedna obična vožnja  vozom. Dobro, ne tako obična, ako postoji mogućnost da vam život visi o koncu  s vremena na vreme. 

Zamislite da se nađete na ovakvoj deonici, ni ne sluteći šta može da vas snađe,  odlučili ste da vozom pređete sa jednog mesta na drugo,ali vas niko nije  upozorio na moguće rizike i posledice tog putovanja. Možda je priča zaista  prenaglašena, znate kada mediji miruju neko vreme, ništa novo se ne dešava,  ništa spektakularno što bi moglo da privuče pažnju sveta, i onda usledi jedan  veliki bum! 

Naslovi u novinama poput Da li ste dovoljno hrabri da se provozate deonicom  smrti? ne samo da vam privlači pažnju, nego udara na vaš ego. Pa niste valjda  kukavica, pobogu! Ipak, provokacija je majka svih obmana.  

Ali, deonica Nariz del Diablo izgrađena je pre više od jednog veka, i sa ove  tačke gledišta danas, možemo utvrditi da je to bila primitivna i zaista  nepromišljena gradnja, zamisao u glavi je često lepša od one koja je pretočena u  stvarnost. O tome svedoće i vekovni smrtni slučajevi, pad sa krova voza, napadi  životinja prilikom kratke pauze, odron kamenjara, nagib vagona u direktnu smrt  itd.

Djavolji nos je izgrađen na zahtevnom planinskom terenu na visini od 800m,  prolazi kroz rečne brzake, brdovite gudure, i gusto zbijenu šumu. Kao da vam  nije dosta što putujete po rizičnom putu, strahujete da će vas ujesti neka  životinja ili ubosti neki insekt koji može da izazove različita obolenja. Priča kao  iz bajke, koja vrlo brzo prerasta u scenu iz horor filma. 

Ovu deonicu izgradili su zatvorenici koji su bili osuđeni na doživotnu zatvorsku  kaznu, često su to bili Jamajčani i Portorikanci koji su i obitavali tim područjem, nakon izgradnje, pod uslovom da bude uspešan poduhvat,zagarantovano im je  pomilovanje. 

Ekvador, i nije toliko razvijena zemlja u Južnoj Americi, ali za ljubitelje  ekstrmnih sportova i pobornika adrenalina, ovo mesto je pravi raj. Kupite kartu,  i zavalite se u svoje sedište, zato što luda vožnja može da počne. Padina Anda,  kraljica događaja čeka da je još po neki radoznali turista osvoji. 

Autor: Sanja Petkov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *