DIZNI-nova meta cancel kulture

Društvo

U žiži interesovanja poslednjih nedelja nalazi se svima dobro poznat crtani film  „Snežana i sedam patuljaka“, rekreacija istoimene bajke za decu, koja već  godinama obilazi svet i uvlači se u detinjstvo svakog deteta. Iza svake bajke nalazi  se skrivena poruka, pokazatelj pravih i iskrenih vrednosti, kao i moralnih odluka,  ukrašena tako da dečiji mozak veruje u bolje sutra, i u čistotu sveta. Ljubavne  bajke se uvek završe sa rećenicom I živeli su tako srećno do kraja života, pa u čemu je onda problem ovde? 

Naime, zbog situacije pandemije COVID-19, mnogobrojni objekti, radnje i  turističke destinacije su prestale sa radom, trenutno se svet nalazi u procesu  vakcinacije protiv ove bolesti, i čini se da je stanje počelo tek vidljivo da se stišava  i umiruje. To je omogućilo otvaranje tržnih centara, odmarališta, među kojima se  nalazi i nezaobilazna dečija destinacija koja oživljava fantazije u realnom životu.  Čuveni Diznilend je otvorio svoja vrata posetiocima, ali uz mere opreza koje je  zakon prodeklamovao, i odmah pri otvaranju nastao je problem vožnje pod  nazivom „Začarane želje Snežane“, koja je izazvala ogromnu polemiku na  internetu zbog nadgradnje i ubacivanja novih scena kao i poljupca istinske ljubavi. 

Diznilend park je mesto koje oživljava dečije snove, bajku sa platna i papira  prenosi u svakodnevni život. Svaka devojčica može biti princeza, a svaki dečak  princ, od malih nogu budi i uči decu da svojim ambicijama i upornošću mogu da se  uzmu u koštac sa životom i dobiju svoj srećan kraj. Nakon restauracije parka,  prvobitna vožnja se završavala smrću zle kraljice, a u novoj verziji završava se  poljupcem Snežane i princa koji je budi iz dugog sna. Roditelji dece su iskazali 

problem i nezadovoljstvo ovom scenom, poljubac bez pristanka nije nešto što treba  prezentovati deci kao sasvim normalnu stvar.  

Jedan od komentara glasio je „ To je učenje dece da je ljubljenje, kada nije  utvrđeno da li su obe strane voljne da se uključe, potpuno u redu?“ 

Dizni je poslao kratku poruku u kojoj objašnjava da gosti treba da vide sopstveno  poreklo i tradiciju koja može da se vidi u bajkama, iskustvima i proizvodima koji  su sastavni deo života, samo prikazan na jedan ukrašen i čaroban način. 

Ko je na udaru sledeći, i da li će Snežana dobiti novi zaplet i kraj price ostaje nam  da vidimo… 

Autor: Sanja Petkov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *