Let koji je odveo Rudolfa Hesa u zlatni kavez

Društvo

Svima dobro poznata priča o svirepim zločinima iz II svetskog rata uvek zapara  uši, nakon predaje i bele zastave koja označava poraz pomislili biste da je to kraj  borbe. Međutim, zatvaranje ratnih zločinaca koji su odgovorni za masovnu  egzekuciju i etničko čišćenje je jedna nova vrsta pravnog rata koji je vođen kako bi  se zadovoljila pravda i doneo mir porodicama koje su izgubile svoje bližnje zbog  prekomerne mržnje prema njihovom poreklu i pripadnosti.  

O tome govore i Nirnberška suđenja protiv ratnih zločinaca koji su uhvaćeni i  optuženi za zločine protiv čoveka i čovečnosti, izdaju, i prevrat. Među  najznačajnijim događajima iz II svetskog rata možemo ubrojiti i prelet avionom  nemca Rudolfa Hesa za Škotsku. Nemačka je nastojala da izjednači, pa čak i  nadjača svoje snage protiv Britanije i Čerčila rušeći njihovu vazdušnu avijaciju sa  avio centrima.  

Rudolf Hes je poznat kao potpredsednik nacional-socijalističke nemačke partije i  sve do 1941. godine bio je druga po redu najistaknutija ličnost u stranci i  nacističkoj Nemačkoj, na prvom mestu je bio Adolf Hitler.  

Hitler je duboko cenio Rudolfa Hesa kao svog saradnika i desnu ruku, te ga je  stoga i postavio za svog naslednika 1939. godine, ali je Hes izgubio sve svoje titule  i zvanja u maju 1941. godine.

Dok se rat zahuktavao, nemci su skovali plan kako da sruše Britansku vazdušnu  liniju, koja bi im omogućila prednost i blisko verovatnu pobedu u ratu. Međutim,  politička i unutrašnja neslaganja između Hitlera i Hesa su postala nepodnošljiva,  

Hes je jasno iskazivao svoja neslaganja po pitanju suludog napada na Britaniju iz  vazduha, što se kasnije i pokazalo kao loš poduhvat. Vinston Čerčil je zahvaljujući  unapređenim avionima i dalekosežnim radarima uspeo da zaustavi iznenadni nalet  nemaca. Tako da je plan propao, u nemačkim krugovima se šuškalo da je Rudolf  Hes ozledio planove Hitlera i zadao mu udarac koji je protumačen kao nož u leđa.  

Hes je odleteo meseršmitom BF 110 u Veliku Britaniju da upozna vojvodu od  Hamiltona, kada se avion pokvario ali je Rudolf uspeo zahvaljujući padobranu da  se spasi i spusti na farmu u mestu Iglsam, južno od Glazgova. Odatle je uspeo da  odleti u Škotsku kako bi pregovarao o miru između Nemačke i Velike Britanije, ali  na takav način koji je u interesu Nemačke, bez mešanja u njihove planove da se  prošire u centralnoj odnosno kontinentalnoj Evropi. Plan se izjalovio kada je  Hamilton shvatio da Rudolf ne predstavlja Nemačku zvanično, to je uzrokovalo i kasnije haapšenje Hesa i privođenje u Londosnku kulu.  

Nakon rata Hes je optužen za ratne zločine u Nirnbergu protiv čovečnosti, ali su  optužbe odbačene, proglašen je krivim za planiranje rata i zločina protiv mira, što  je imalo za posledicu doživotnu kaznu zatvora u Špandau, poznat kao zatvorenik  broj 7. Za vreme služenja kazne pokazivao je znake agresije, i paranoične osobine,  nije bio omiljen ni prema stražarima, a ni prema zatvorenicima. Odbijao je sve  zatvorske aktivnosti uključujući i posete, svoju ženu i decu je video prvi put 1969.  godine u bolnici u kojoj je lečen zbog sklonosti da poklekne samoubistvu. 

Za čoveka koji je mislio da je ispred vremena i da može da nasamari medicinu i  celo osoblje, ishod nije bio tako slavan. Pretvarao se da mu je bolje, pa su mu se  otvorila i vrata privilegija, slobodno šetanje po biblioteci, otključana ćelija i sl. Njegov život u samoći, odsečen od celog sveta učinio je da izgubi dobar deo  pamćenja, podvrgavao se čestom trovanju, koje je konačno završeno 1987. godine  kada se obesio u svojoj ćeliji.  

Nacisti su zbog svoje ideologije često pokazivali sklonost ka ekstremizmu, budili  su propagandu koja je imala za cilj da pokori Evropu. Zuzvrat svet je odgovorio,  bacio je dovoljno težak kamen koji Nemačka tog vremena nije mogla da podigne. 

Autor: Sanja Petkov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *