Žene ratnice koje su pobedile predrasude i ispisale ratnu istoriju

Društvo

Srpska ratna heroina (1892 – 1973) koja je najodlikovanija žena u istoriji ratovanja. Od odlikovanja je imala Karađorđevu zvezdu sa mačevima, Orden Legije časti, Ratni krst 1814-1818. sa zlatnom palmom i drugi.  Prerušena kao muškarac, menjajući svog brata se prijavila kao dobrovoljac. Kao ratni borac učestovala je u Prvom I Drugom  balkanskom ratu. Kada je ranjena otkrilu su da je žena. Ponudili su joj da bude bolničarka ili kuvarica. Ali ona je to odbila I nastavila da bude vojnik. Sa sprskom vojskom je prešla Albaniju. Milnka Savić je bio simbol hrabrosti, poštenja i skromnosti.

 

LOZEN

photo:Pinterest

Lozen (1840 – 1889) je bila mlađa sestre Viktorija koji je bilo vođa apačkog vođe Ćirikava. Na američkom jugozapadu je često učestvala u borbama i pljačkama. Njen brat je za nju rekao:”Lozen je moja desna ruka, snažna poput muškarca, hrabrija od većine i lukava u strategiji. Lozen je štit svom narodu.” Ono po čemu je bila najpoznatija je po svojoj borbenoj strategiji i lekarskim veštinama. Kada je pleme bežalo iz američkih snaga, Lozen je ohrabrila I nadahnula decu I žene da pređu Rio Grande. Veruje se da je imala natprirodne moći pomoću kojih bih  videla položaj neprijatelja.

 

NAKANO TAKEKO

 

photo:Pinterest

 

Takeko (1847 – 1868) je poznata kao japanska ratnica iz Aizu oblasti. Borila se I poginula u Bošinom ratu. Rodila se u Edu. Njen otac je Hakano Heinija, zvaničnik Aizu Hana. Izuzetno je bila obučeno u borilačkim veštinama, kao I u književnosti. Njena sposobnost nije se razlikovala od bilo kojeg  muškaraca, japanskih ratnika. Čak je bila I bolja od njih.  Nakon obuke postala je član Aizu hana 1868.godine. Pristupila je kao prva žena ikada. Predvodila je 30 žena samuraja u borbama protov imperijalističke vojske na severu Japanu. Poginula je od metka I zahtevala je da joj odseku glavu I zakopaju kako ne bi dospela kod neprijatelja kao trofej.

 

HUANA ASURDULJ DE PADILJA

photo:Pinterest

Huana Asurdulj de Padilja ( 1780 – 1862) se početkom 18.veka je sa svojim suprugom Manuelom Padilji  borila protiv španske okupacije. Organizovali su armiju pobunjenika čiji je zadatak da se bori na današnjim teritorijama Bolivije i Argentine. Važila je za neustrašivog borca i sa borbom je nastavila i nakon smrti svog supruga. Argetinska  predsednica Kristina Kiršner je posthumno unapredili Huanu u čin generala.

 

LASKARINA BUBULINA

 

photo:Pinterest

Laskarina Bubulina (1771 – 1825) je u istoriji poznata kao grčki pomorski general. Veoma je doprinela u borbi Grčke protiv Otomanskog carstva za nezavisnost. Poreklom vodi sa ostrva Hidra. Rodila se u Carigradu i to u zatvoru. Njen otac je bio u zatvoru I tokom poseti njena majka se porodila. Kada je otac preminuo vratili su se na Hidru. Dva puta se udavala. Drugi njen muž se zvao je bio bogati bradovlasnik Dimitros Bubulis. Nakon njegove smrti nasledila je četiri njegova broda kao  i ratni brod Agamemnon. Bila je član Heterije koja je spremala revolucuju protiv Osmanskog carstva.  Pomogala im je tako što im je dopremala oružje I municiju. Upravo taj broj Agamemnom je bio ključni za borbu za nezavisnost. Ubijena je 1825. Kao posledica porodične afere u Specesu.

 

NJINGA

photo:Pinterest

 

Njinga (1582 – 1663.) je sa svojom izuzetnom ratničkom borbom I diplomatijom branila svoja dva kraljestva Ndango I Matambu od Portugalaca. Čak je I sa svojih 75 godina vodile trupe u rat. Obučavala je mlade vojnike. Učila ih je da rukuju strelama I kopljima. Umrla je u svojim osamdesetima i upamćena je kao veoma snažan I istrajan vođa koji je poštuje u celoj Africi.

 

KINANA

 

Kinana polusestra Aleksandra Makedonskog je živela od 358. Do 320.godine pre nove ere. Pre nego što je napunila 20 godina je postala poznata kao talentovani vojskovođa. Bila je komandat makedonske vojske. I to u konjici. Bila je prvi član makedonske kraljevske kuće, koja je na početku rata dijadohe umrla nasilnom smrću. Posle nje svi su umrli u borbi za presto.

 

MAVIJA

Mavija je rođena 361.godina  a umrla je 411.godine nove ere.  Arapska kraljica koja je kao udovica vladala ujedninjenim plemenima. Ta plemena su se nazivala Tanuk Konfederacija.  Organizovala je pubunu protiv  Rimljana na teritoriji današnje Sirije. Na kraju je uspela da izvuče od Rimljana priznanja njenih uslova i tada je nastalo primirje.  Neki istoričari su o njoj pisali kao  o hrišćanki i Rimljanki, a neki čak da je bila i paganka.

FUO HAO

Fuo Hao koja je živela oko 1200.godine pre nove ere je prva ratnica koja je upisana u istoriji.  Osim što je bila žena cara Vu Dinga iz dinastije Šang  bila je  cenjena i kao ratnica. Poznato je kao zapovednica vojnih trupa u raznim bitkama. U njenom grobu je pronađeno dosta oružja.

Autor:Aleksandra Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *