DANAS SE OBELEŽAVA SVETSKI DAN PORODICE

Uncategorized

Porodica je najmanji gradivni element svakog društva, ali nema sumnje -najvažniji! Posedovati čvrste porodične veze znači podrška i sigurno okruženje koje je neophodno za razvoj pojedinca.

Osnovan od strane Ujedinjenih Nacija 1994. godine, Svetski dan porodice obeležava se svakog 15. maja u čast važnosti porodice.

U složnu porodicu sreća sama od sebe dolazi.

Kao roditelji želimo svojoj deci da pružimo najbolji početak života koji možemo. Osnova stvorena u porodici, kako je u brojnim studijama dokazano, dramatično utiče na uspeh deteta. Što je porodično okruženje deteta stabilnije, veća je verovatnoća da će biti zdravije – i mentalno i fizički. Zajednice širom sveta suočavaju se sa preprekama koje ugrožavaju stabilnost porodice. UN su isto prepoznale 1980-ih godina kada je generalni sekretar promovisao svest među donosiocima odluka i javnošću. UN su nastavile da uspostavljaju ovaj dan obeležavanja i svake godine odaberu drugu temu koja je usredsređena na porodicu kako bi se pozabavile svetskim izazovima oko obrazovanja, siromaštva, zdravlja i ravnoteže rada i porodice. Ovogodišnja tema jeste „Socijalno pravedna tranzicija ka održivom razvoju: uloga digitalnih tehnologija u društvenom razvoju i dobrobiti svih“. Megatrendovi, uključujući nove tehnologije, demografske promene, brzu urbanizaciju i migracione trendove, kao i klimatske promene, dramatično oblikuju naš svet. Pandemija COVID-19 pokazala je značaj digitalnih tehnologija za rad, obrazovanje i komunikaciju. Ista je ubrzala tehnološke promene koje su već bile u toku kako u društvu tako i na poslu, uključujući proširenu upotrebu digitalnih platformi i srodne tehnološke inovacije poput računarstva.

Ovaj dan obeležava se sa dvostrukom namerom – radi podizanja svesti o značaju porodica i zbog različitih aspekata koji negativno utiču na ovu jedinicu. Svake godine se taj dan koristi kao lansirna rampa za isticanje problema koji muče porodice i odgovarajuće akcije koje pojedinci, društvo i vlada mogu preduzeti kako bi rešili navedena pitanja. Dan se koristi i za prikaz kako jaka porodična jedinica na kraju pomaže u jačanju društava i nacije uopšte.

Mnogo toga u životu može da nas promeni, ali činjenica je da sve počinjemo i završavamo sa porodicom. Snaga porodice, baš kao i snaga vojske zasniva se na lojalnosti njenih članova. Poštujte članove svoje porodice i budite im verni, jer kada je porodica zajedno-duša je na svom mestu!

Autor: Nela Baroševčić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *