Mir počinje sa osmehom

Društvo

Majka Tereza, rođena kao Agnesa Gondža Bojadži bila je časna sestra. Rođena je u Skoplju, 26.avgusta 1910.godine, a umrla u Kalkuti 5.septembra 1997. Osnovala je red Misionarke milosrđa. Za svoj humanitarni rad 1979.godine, dobila je Nobelovu nagradu za mir. Majka Tereza je vodila centre za siromašne, bolesne, siročiće i umiruće Kalkute.

Misionari putuju po inostranstvu i propovedaju religijska uverenja onima koji tamo žive. Veruje se da je već sa 12 godina rešila da tako provede život. To je  i ispunila sa 18 godina- septembra 1928- kada je otišla u Irsku i zamonašila se u Institutu Blažene Device Marije, gde dobija kaluđersko ime Marija Tereza po svetoj Terezi od Lizjea.  Tokom jednog putovanja vozom Majka Tereza je, kako je kasnije govorila, dobila inspiraciju da izvriši ono što je opisala kao  Božje delo i da se posveti pomaganju ljudima koji su živeli u sirotinjskim četvrtima Kalkute. Napustila je školu za bogate, gde je bila direktorka, i otišla da živi bukvalno na ulici. Posvetila se ljudima, koji se rađaju, žive i umiru na ulici-najsiromašnija među siromašnima.

U Indiju se preselila 1929.godine, a blaženom je proglašena 2003. U Rimu. Godine 1946.osnovala je red Misionarke miosrđa, koji sada u više od 130 zemalja broji 4.500 sestara. Pet godiina kasnije dobila je i državljanstvo Indije. Skoro pola veka je majka Tereza u Kalkuti i drugim delovima sveta pomagala siromašnima, bolesnima i siročićima. Papa će je proglasiti sveticom pošto je Vatikan priznao dva čuda- oba povezana sa izlečenjem bolesnih- jedno u Indiji, drugo u Brazilu.

Za mnoge posvećene pratioce širom sveta, majka Tereza je uvek bila, i uvek će biti svetica. 

Postoji i druga strana ove priče. Iako su brojni pojedinci, vlade i organizacije veličale majku Terezu, njeno delo se suočava i sa brojnim kritikama. Pratile su je kontroverze i nikad dokazane optužbe da je zloupotrebljavala novac, a u Indiji je protiv njene organizacije pokrenuta istraga zbog navodne prodaje beba.

Propovedanjem ljubavi, Majka Tereza je došla i pokazala saosećanje i ljubav prema ljudima, bez obzira na njihovu etničku, nacionalnu,versku pripadnost ili sociijalni status. Dana 17. avgusta 1948.godine Majka Tereza prvi put se pojavila u svom belo- plavom sariju, po kojem je sada toliko poznata. Njen rad ljudi na Balkanu i čitav svet bolje su upoznali tek posle dobijanja Nobelove nagrade.

Bog je prijatelj tišine, pogledajte kako priroda, drveće, cveće, trava, raste u tišini. Potrebna nam je tišina da bismo mogli da dotaknemo duše.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *