Rehabilitovanje Draže Mihailovića – “Rehabilitacija Srbije “ ili “Poništavanje antifašizma”

Društvo

Viši sud u beogradu je 14.maja 2015.godine je rehabilitovao  komandata jugoslovenske vojske u  otadzbini generela Dragoljuba Draže Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu oduzeli 1946.godine. Tada je sudija Aleksandra Trešnjev potvrdio sudsko usvajanje zahteva za rehabilitaciju i samim tim poništio smrtnu presudu kojom je Mihailović osuđen 15.jula 1946.godine. Dva dana kasnije su ga I streljali. Veliki broj medija a I publike je propratio objavljevanje presude. U publici su bili princ Aleksandar Karađorđević, predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, pripradnici Obraza, Žene u crnom, I drugi zainteresovani. Prvi zahtev je podnet od strane Mihailićevog unuka Vojislava Mihailovića 2006.godine. da bi mu se kasnije pridružile još nekoliko strana I udruženja.

Dragaljub Draža Mihailović nije imao pravo na odbranu  i često je bio prekidan od strane publike. Imao je samo 8 dana da se pripremi. Suđenje je trajalo samo 29.dana a broj stranice optužnice je bila na  2,155 strana. Navodi sve ove činjenica sudija kao argument za  rehabilitaciju.

 

Usvaja se zahtev za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića, pa se utvrđuje da je odluka Vrhovnog suda FNRJ, Vojnog veća od 15. jula 1946. godine, u delu koji se odnosi na Dragoljuba Mihailovića ništavan od trenutka njenog donošenja. I da su ništavne sve njene pravne posledice, uključujući i kaznu konfiskacije imovine. A rehabilovano lice Dragoljub Draža Mihailović smatra se neosuđivanim.“

 

Reakcije su bile burne I mnogobrojne. Što one negativne,što one pozitivne. Osim Srbije bilo je raznovrsnih reakcija u regionu. Neki su to dočekali blagonaklono I za njih je to pravda koju su dugo čekali I konačno je došla. Dok druga strana je veoma nezavodovoljna i tu odluku posmatra kao provokaciju.

 

Vuk Drašković je tada pohvalio ukidanje komunističke presude generalu Dragoljubu Mihailoviću od 15.jual 1946. Godine nije samo rehabilitacija ratnog komadanta prve antifaštističke gerile u Evropi,  to je I rehablitacije njegove vojske i čitave Srbije.

 

Vojislav šešelj smatra da je to odluka o srpskom pomirenju.

 

Za princa Aleksandra Karađorđevića je rehabilitacija ključna za nacionalno pomirenje.

 

Za pojedine  istoričare je to bila još jedna besmislena podela.

 

Žene u crnom su negativno reagovale i za njih je to poništavanje antifašizma. Sociološkinja Zagorka Golubović je tada rekla da je to sramota za Srbiju.

 

Ivica Dačić je ocenio da rehabilitovanje Draže Mihailovića ne predstavlja korak ka pomirenju, već produbljuje podele.

 

Autor:Aleksandra Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *