Na današnji dan 1945.godine, preminuo je major Palošević

Društvo

Miodrag Palošević je živeo 44 godine, od kojih samo 14 nije nosio vojničku uniformu. U vojsci je bio od 1912 do 1916, pa potom od 1919.godine do kraja života.
Rođen je 1.decembra 1901.godine u Beogradu. Kada je srpska vojska 1915.godine otpočela povlačenje pred nesrazmernno nadmoćnijim neprijateljem, on se pridružio vojsci koja je odstupala sa kraljem Petrom Karađorđevićem. Bilo mu je svega petnaest godina kad je prešao Albaniju i kada je negde pri povlačenju naišao na odred pukovnika Vojina Popovića, čuvenog Vojvode Vuka.
Posle tragedije izazvane ranim gubitkom roditelja i ratnom dramom, njegov život kreće uzlaznom linijom od jeseni 1916.godine tj. od početka školovanja u Francuskoj. Završio je vojnu akademiju i lutao po garnizonima širom zemlje, da bi 1936 dobio službu u rodnom Beogradu i to kao ordonans oficir veoma popularnog generala Vojislava Tomića. Na Paloševića prelazi deo generalove slave u vojinm krugovima dok u građanskom Beogradu njegovo ime postaje poznato kada se učlanio u Srpski kulturni klub 1939.godine. Oficirska karijera Miodraga Paloševića dostiže vrhunac nešto ranije tokom te 1939.godine stupanjem na dužnost u Glavni đeneralštab. Kada je 1940.godiine raspisan konkurs za oficire specijalnih četnikih jedinica major Palošević je reagovao impulsivno, zbog uspomena na stare četnike, sa kojima je proveo mnogo vremena kao dečak.
Major Palošević, život je izgubio 1945.godine u odsudnoj bici na Zelengori. Posle razbijanja preostalih četničkih snaga od strane partizana, Palošević je ostao sa grupom od 25 vojnika i povlačio se ispred partizanskih jedinica. 13. maja 1945. u pokušaju da pređe Sutjetsku, naleteo je na novu partizansku poteru, pa se povukao u pravcu Pive.Tu ga je sustigao i opkolio jedan bataljon crnogorske brigade, koji je pozivao njega i njegove borce na predaju. U pucnjavi koja je zatim nastala, Palošević je poginuo. Bio je sav izrešetan, a glava mu je razmrskana, kao i ostaloj pratnji. Njegovo telo je skupa s ostalim izginulima bačeno u Sutjesku na utoku Drine.

Autor: Marija Jovičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *