BILL GATES- ČETVRTI NAJBOGATIJI ČOVEK NA SVETU, RAZVODI SE NAKON 27 GODINA BRAKA!

Showbiznis

Bil Gejts, suosnivač i bivši izvršni direktor Microsofta, i njegova supruga Melinda Frenč Gejts objavili su da se razvode posle 27 godina braka, uz obrazloženje da „više ne veruju da mogu zajedno da rastu kao par“.

„Nakon mnogo razmišljanja i puno rada na našoj vezi, doneli smo odluku da okončamo svoj brak“, rekli su njih dvoje u postu na Tviteru. „Tokom poslednjih 27 godina odgajili smo troje neverovatne dece i izgradili temelj koji deluje širom sveta kako bi omogućio svim ljudima da vode zdrav, produktivan život“, navodi se u izjavi. „I dalje delimo verovanje u tu misiju i nastavićemo naš zajednički rad u fondaciji, ali više ne verujemo da možemo zajedno rasti kao par u sledećoj fazi našeg života.“

Par koji se upoznao u Majkrosoftu  sklopio brak na Havajima 1994. godine. U zajedničkoj inicijativi za raskid braka koju je par podneo kod Vrhovnog suda okruga King u Sijetlu navodi se: „Brak je nepovratno prekinut.“Par je zatražio od suda da odobri njihov sporazum o podeli imovine, ali nisu otkrili detalje, navodi novinska agencija Reuters.

Šezdesetpetogodišnji Bil osnovao je Majkrosoft 1975. godine sa Pol Alenom. Prema Forbsu , njegova neto vrednost iznosi oko 130,5 milijardi dolara, a fondaciji Majkrosofta donirao je 35,8 milijardi američkih dolara. Prošle godine je najavio da će istupiti iz upravnog odbora Majkrosofta kako bi se usredsredio na svoj rad kao kopredsednik fondacije.

Melinda Gejts (56) kopredsednica je fondacije i osnivačica je Pivotal Ventures, kompanije za investicije i inkubaciju koja radi na unapređivanju interesa američkih žena i porodica. Osnovana 2000. godine, fondacija Bill & Melinda Gates najveća je privatna filantropska fondacija u Sjedinjenim Državama i jedna od najvećih na svetu, sa neto aktivom od 43,3 milijarde dolara na kraju 2019. godine, navodi se na njenoj veb stranici. Fondacija je 2019. godine dodelila bespovratna sredstva u 5,1 milijardu dolara u 135 zemalja i zapošljava 1.602 ljudi.

Zbog Fondacije, podela imovine između Bila i Melinde može biti mnogo složena. Sudski dokumenti pokazuju da imaju sporazum o razdvajanju, ali uslovi nisu objavljeni u javnosti.

Ali sa čime oni raspolažu zapravo? U nastavku sledi raspodela bogatstva Bila Gejtsa , prema Wealth-X-u, globalnoj kompaniji za procenu velikih vrednosti.

Nekretnine

Gejts ima višemilionski portfolio nekretnina vredan ukupno više od 166 miliona dolara, koji uključuje i njegovu kuću na jezeru od 66.000 kvadratnih metara u Medini u Vašingtonu. Procenjena vrednost njegovog udela u imovini je 65 miliona dolara. Gejts takođe poseduje imanje od oko 30 hektara u Velingtonu na Floridi, čija se vrednost procenjuje na 55 miliona dolara. U Kaliforniji poseduje dve dodatne nekretnine – u Del Maru poseduje udeo u imanju čija se vrednost procenjuje na oko 20 miliona dolara, a u Indijan Velsu poseduje imovinu vrednu milion dolara. Gejts takođe ima privatno ostrvo u Belizeu pod nazivom Grand Bogue Caie, za koje Wealth-X procenjuje da vredi 25 miliona dolara.

Automobili i umetnička dela

Gatesova kolekcija sportskih automobila vredi oko 650.000 američkih dolara, koja uključuje Porsche 911, Jaguar KSJ6, Porsche Carrera Cabriolet 964, Porše959 Coupe iz 1988. godine i Ferrari 348. Takođe poseduje bogatu umetničku kolekciju vrednu oko 130 miliona dolara, sa delima Leonarda da Vinčija, Andreva Vieth-a i Vinslov-a Homera.

Privatna imanja i akcije

Gatesova najveća imovina je holding kompanija Cascade Investment, koju je finansirao prodajom akcija i dividendama kompanije Microsoft. Njegov ulog u Cascade Investments procenjuje se na oko 29,9 milijardi dolara, i čini 22,4% njegovog bogatstva.  Naravno, Gejts takođe ima Majkrostov udeo, koji se procenjuje na oko 26,1 milijardu dolara.

Filantropija

Tokom godina, Gejtsovi su dali milijarde dolara svojoj fondaciji Bill and Melinda Gejtd .U objavi na blogu 2019. godine, Gejts je napisao da su njih dvoje prebacili Mirodoftov-ove akcije u vrednosti od 20 milijardi dolara u Fondaciju, a danas ona ima više od 51 milijardu dolara imovine, prema poreskoj prijavi, kako je izvestio CNBC.

Par će „nastaviti da radi zajedno na oblikovanju i odobravanju strategija fondacije, zalažu se za pitanja fondacije i postavljaju celokupni pravac organizacije“, navodi se u izjavi Gejts fondacije.

Autor: Nela Baroševčić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *