Palestina:”Ovo je izraelski terorizam, mi smo nevini civili”, Izrael:”Hoćemo našu državu, ne odustajemo”

Politika

Sukob izmđeu Palestine i izraela traje decenijama. Nakon mesec dana tenzija su nastali  nasilni incidenti. Novi sukobi su se dogodili u ponedeljak u kompleksu dzamije Al-Aksa u Jerusalemu, uoči planiranog jevrejskog nacionalističkog marša. Palestinci su bacali kamenje na izraelsku policiju a oni uzraćali šok bombama. Povređeni su stotine Palestinaca i 20 izraelskih policajaca u toku tri  dana izveštava BBC.  Pokretač tih novih incidenata je pretnja delažacijom palestinskih porodica. Zbog nemira je odloženo ročište u vezi sa žalbom više od 70 Palestinaca na nalog za deložaciju. Taj nalog za deložaciju ide u korist jevrejske naseljeničke organizacije u istočnom jerusalemskom okrugu Sheikh Jarrah.

 

Stanovnci Izraele i Gaze su preplašeni zato što su ovo jedan od najvećih sukoba tokom poslednjih godina. Civili pokušavaju da se spasu od sukoba koji će očigledno trajati danima. Palestinski ekstremnisti i izraelski policajci samo pojačavaju razmenjivanje vatre. Prema Izraelu je ispaljeno više od 1000 raketa. Odgovor na te rakete su pogođeni ciljevi u Gazi. Žrtava ima sa svih strana. Mogu se sa obe strane čuti poruka:“Trebamo mir a ne rat“.

 

Jedan od gradova koji su pretrpeli najveće udarce je grad Aškelon na jugu izraela.  Stalno se mogu čuti zavijanje sirena i samim tim oni moraju tražiti skloništa. Mnogo zgrade su srušene, u bolnicama je dosta povređenih ljudi. Iznad glava im gramoglasno čuju pucnji. Na plavom nebu se mogu videti tragovi belog dima.

 

U Gazi ovakvo ratno stanje nije bilo godinama. Ovaj grad zna odlično šta je rat. Ulice su prazne, prodavnice zatvorene. Oni nemaju skloništa i kada su bombe padala bežali su svojim kućama da se sklone. Ujedninjene nacije strahuju od „opšteg rata“.

 

U izraelskim gradovima gde žive mešovito jevrojsko-arapsko stanovništvo policija je uhapsila na stotine ljudi.  Nastali sukobi, žrtve i razaranja  su za Palestince i za Izraelce pokazatelji da se mora naći rešenje. Civili sa obe strane ginu i pored pokušaja da se sklone. Naši državljani su se našli između dve vatre. I oni svedoče o užasnom ratnom stanju gde je  od početka sukoba velika borba za život.

Autor:Aleksandra Lazić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *