Makaze koje se spremaju da preseku Ujedinjeno Kraljevstvo

Politika

Znate za onu poslovicu Ko plaća muzičara, bira muziku, tipična izreka nastala upravo u Škotskoj, koja je godinama bila postulat kojim se ova mala zemlja vodila.  Sindrom jačeg, ako već ne možeš da pobediš, pridruži se, zato smo i dobili sliku i  priliku Ujedinjenog Kraljevstva koji je sastavljen od Velike Britanije, Severne  Irske, Velsa i Škotske. Pa nekada i stidljivu mačku pobedi hrabar miš.  

Škotska je 7. maja izvajala pobedu u Glazgovu na čelu sa premijerkom Nikolom  Sterdžen i strankama koje su se zalagale za nezavisnsot. Narod želi slobodu, ali da  li će je dobiti? 

Ovde je već vidiljiv problem između Škotske i Britanije, politički interesi i put  kojim Škoti žele da hodaju nije u saglasnosti sa ostalim delovima Kraljevine.  Britanija je napustila i papreno platila izlazak iz EU, pretrpela bi javno poniženje  kada bi se nakon mogućeg odcepljenja napabirčila i želja za članstvo Škota u istu. Ali sve je moguće, zar ne?  

Sistem monarhije se dovodio u pitanje bezbroj puta tokom godina, Ujedinjeno  Kraljevstvo postoji na papiru ali politički sistem je prekombinovan tako da je naziv  ostao isti, ali promene su morale da uslede i krenu u korak sa vremenom. Imamo  kraljicu, ali svi znamo da je parlament jači. Nijedan predstavnik ne donosi odluke  sam.

Prava borba tek počinje, Sterdžen protiv Džonsona, politička i ustavna borba za  odcepljenje Škotske je konačno očistila put i može da traži ono što joj pravom  sleduje. 

Premijerka koja je osvojila po četvrti put mandat izjavila je da se planovi  nastavljaju samo malo opreznije i staloženije zbog situacije sa pandemijom  COVID-19. Sve je ostalo nepromenjeno, radi se punom parom ali sigurnost naroda  je najbitnija. Na pitanje da li bi premijer Engleske Boris Džonson ignorisao stanje  u Škotskoj i tretirao ga kao nepromišljeni gest, imala je kratko da doda: „Jednostavno nema nikakvog demokratskog opravdanja za Borisa Džonsona, ili  zapravo za bilo koga drugog, koji pokušava da blokira pravo naroda Škotske da  bira svoju budućnost“. rekla je Sterdžen. 

Nalazimo se u globalnoj nepogodnosti koja je zadesila svaki deo sveta, ali je na  neki način postala i odbrambeni štit za političare i situacije u zemlji. Zamislite,  bolest koja spašava svet.  

Referendum je nemoguće raspisati usled planetarnog šoka u vidu COVID-a. Kraj  price. Politika nekada jako čudno diktira pravila i smeje se narodu u lice dok joj  obećava bolju budućnost. Trenutno možemo da utvrdimo da je stanje nerešeno.  Obe strane imaju argumente, za i protiv.  

Podsetimo se, Škoti su 2014. godine izglasali 55 prema 45% da ostanu deo  Ujedinjenog Kraljevstava. Sterdžen kaže da je njen prvi zadatak bavljenje  pandemijom, a SNP je ukazala da je referendum malo verovatan do 2023. godine. 

Apsurdnost i nečuvenost prirode Vestminsterske vlade koja potencijalno želi da  ide na sud radi svrgavanja škotske demokratije – pa ne mogu sama da smislim  ubedljiviji argument za škotsku nezavisnost“.-bile su poslednje reči prilikom  pobede premijerke Sterdžen. 

Koliko jako Britanija planira da zategne uže oko vrata Škotske ostaje tajna koja  nije spremna da bude još otkrivena. 

Autor: Sanja Petkov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *