Vasilije Ostroški – Jedan od najvećih čudotvoraca

Društvo

Vasilije Ostroški se obeležava 12.maja i on važi za jednog od najvećih čudotvoraca, i jedan od najpoštovanijih svetaca. Izlečio je mnoge u toku svog života. Celivanje  njegovih mošti su vernicima „odnosili bolest“ . Velika čuda su se dešavala.

 

Rodio se u Popovom polju blizu Trebinja kao Stojan Jovanović. Već sa 12 godina su ga poslali u manastir Zavala. U tom manastiru je njegov stric Serafim bio iguman. Završio je manastirsku školu i dobio manastirski čin. Postao je paroh Popovog polja.

 

Preminuo je 1671.godine. Njegove mošti se nalaze u manastiru Ostrog u Crnoj Gori. U određenim danima ima mogućnost da se celiva njegova ruka.  Čuda koja su se tokom godina dešavala zapisuju monasi. Mnogi su prohodali,progledali ili izlečili od malignih bolesti. U manastir Ostrog dolaze da se mole muslimani i katolici. Njegove mošti su pokrivene zato što je bilo raznih incidenata. Pričala se da je jedan čovek pokušao da mu uzme prst kao amajliju.

 

Ovo je jedini praznik koji nema običaje, prvi posni dan posle Uskrsa. Ono što svaki vernik treba da uradi jeste da u dubini svog srca poželi želju i da veruje da će se čudo dogoditi.

 

Koliko je Vasilije Ostroški veliki svetac govori  o tome da je požar koji je nastao u Ostroškoj gredi ništa nije učinio manastirima. U Drugom svetskom ratu je pala bomba koja nikada nije eksplodirala.

 

Kada se dolazi u Ostrog da se moli ovom velikom svecu preporučuju se da se ponese pamuk,ulje i tamjan. Neki vernici ovom svecu donose i vunene čarape. Žene  ne mogu da nose pantalone,već samo suknju.

 

Autor:Aleksandra Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *