Ljudi koj su uspeli sa jednom pesmom

Showbiznis

One hit wonders. Čudo jednog pogotka je bilo koji entitet koji postiže glavnu popularnost, često    samo zbog jednog dela, a široj javnosti postaje poznat samo po trenutnom uspehu. Termin je najčešće prisutan u muzičkim vodama, i koristi se za izvođače sa samo jednim singlom koji zasenjuje njihova druga dela. Često se dešava, da dok svira radio, počnemo da pevušimo dobro poznatu melodiju i tekst, ali da ne znamo koji izvođač je u pitanju, ukoliko i prepoznamo, zapitamo se šta se dešavalo u njihovoj karijeri nakon te numere, gde su oni danas i da li je moguće da nemaju drugih dela. Obično ih imaju, samo nekim sledom okolnosti nisu postale toliko poznate kao prethodnik njihov. Koliko god pesme nakon tog hita budu kvalitetne, jedna pesma doživi momentalnu slavu i postane sama svoj brend.

Pojave se niotkuda, ta neverovatno dobra pesma koja nam je u uhu danima, nedeljama, i onda nikada ne dočekamo nastavak. Ko su ti ljudi, zašto nisu nastavili snimanje dalje, da li im se samo posećilo ili im je ostatak materijala  neshvaćen. Toliko pitanja, za koja je odgovor nebitan. Uživamo u nostaligiji koju budu muzika. Na trenutak podsetićemo se samo nekih wonder hitova.

Cell Soft Tainted Love, pesmu je prvobitno snimila Gloria Jones 1964.godine, ali je svetsku slavu postigla nakon što je 1981.godine britanski sint pop duo Soft Cell ponovo izveo.

Michael Sembello- Maniac ( 1983), pesma poznata iz kultnog filma Flashdance. Ovaj sint pop umetnik godinama se amaterski bavio muzikom, kada je  filmska kompanija Paramount raspisala konkurs za muziku za film Flashdance, spremio je nekoliko snimaka, a ova pesma se greškom njegove supruge našla na toj listi.

Twisted Sister- We are not gonna take it ( 1984), ovaj bend u pesmama je uglavnom obrađivao odnose roditelja I dece, kritikovao školstvo, a slavu ovog hita donekle je uspela da dostigne I njihova pesma I wanna Rock.

A-ha- Take on me ( 1985), pesma norveškog  sint-pop  sastava A-ha. Pesma kombinuje sint-pop sa raznovrsnim instrumentacijama uključujući akustične gitare, klavijature I bubnjeve. Take on Me zapravo je bio četvrti pokušaj grupe za pesmu.

Falco- Jenny ( 1985), pesma koja je bila prva na mnogim vodećim top-listama, ali je bila zabranjena u mnogim zemljama sveta, govori o osećanjima jednog psihopate prema devojci, iako je kritikovana, deset godina nakon njegove smrti, pesma je ponovo ušla na austrijske top-lestvice. Pored ove numere, Falco je neminovnu slavu u svetu stekao sa pesmom Rock me Amadeus,  za koju je inspiraciju dobio gledajući film Amadeus režisera Mioša Formana.

Dead or Alive- You Spin me Around ( 1985) , pesma britanskog benda, koja je dostigla prvo mesto u Velikoj Britaniji te iste godine. Britanska javnost je 2015.godine ovaj bend izglasala kao najomiljeniji u narodu u osamdesetim godinama. Pete Burns, frontmen I vokal ove grupe, proslavio se svojim androginim stilom I progresivnim pristupom rodu.Često je nosio žensku odeću, I govorio ne pokušavam da budem devojka oblačeći haljinu-pol je odvojen tkaninom. Preminuo je u 57.godini od srčanog udara.

New Order- Blue Monday ( 1987), originalni singl je bio komercijalni hit, u prvih deset bio je u mnogim zemljama. Engleski rok sastav koji je formiran 1980.godine. Grupu su formirali ostali članovi grupe Džo divižon nakon samoubistva frontmena, Ijana Kertisa.

Black- Wonderful life ( 1987), za nastanak ove pesme, njen autor je govoro: “Krajem 1985.imao sam nekoliko saobraćajnih nesreća, majka je imala ozbiljnu bolest, napustila me je diskografska kuća, moj prvi brak je propao I bio sam beskućnik. Tada sam seo I napisao ovo pesmu pod nazivom Divan život. Bio sam sarkastičan. Jednom kada ste postigli da hit, teško je napisati još jednu pesmu, a da vam to nije na kraj pameti. Dugo bih osećao da čujem, sviđa mi se, ali to nije divan život”.

Tako je to u svetu muzike, pogotovo hitova, svaki muzička numera je dobra I sa sobom može da ponese neko dublje značenje,a ponekad se radi o pukoj sreći, to je ono što je u tom trenutku trebalo da dobije svoj etar, privuklo je pažnju ljudi. U nastavku lista se nastavlja sa još nekim izvođačima I numerama koje su bile njihovo čudo pogotka.

Milli Vanilli – Girl You Know It is True ( 1988), Vanilla Ice- Ice Ice Baby ( 1990) , Los Del Rio- Macarena ( 1993), Eagle Eye Cherry- Save tonight ( 1997), Crazy Town- Butterfly ( 1999), Vanessa Carlton-A thousand Miles ( 2001), Les Ketchup- The Ketchup Song ( 2002), Foster the People- Pumped Up Kicks ( 2010).

Fenomen one hit wondera nije zaobišao ni nekada veoma bogatu domaću muzičku scenu. Evo liste najuspešnijih.

Metak- Da mi je biti morski pas, Dee Monk- Samo želim da znam, Divlji Andjeli-Voli te tvoja zver, Heroji-Kizo Rok, Bane Bojanić- Pola vino, pola voda, COD- Denny, Beograd-Opasne igre, Srđan Jul-Koketa. 

Istorija izraza i njegova upotreba

One hit wonder, nije pojava modernog doba, smatra se da je konkretan izraz prvi put upotrebljen da bi se njime opisala iznenađujuće velika slava koju je grupa ABBA stekla nakon pobede na Evroviziji sa pesmom Waterloo, uprkos tome, što ovo nikako nije ostao jedini njihov hit. Pre ovog izraza zabeleženo je korišćenje sličnog- nine days wonder ( čudo od devet dana ), koji bi se mogao dovesti u vezu sa domaćom izrekom svakog čuda za tri dana dosta.

Autor: Marija Jovičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *