Carska bara u srcu Banata

Društvo

Specijalni rezervat prirode “Carska bara“ , prostrano i čisto vodeno ogledalo, ukrašeno zbijenim trakama trske i ševara, stepa i vrbaka, leži na severoistoku Srbije između tri grada: Beograda, Novog Sada i Zrenjanina.

Sa površinom od 4726 ha izatkan je rekama, jezerima, kanalima i barama, gustim zelenim i smeđim šumama i ispresecan žutim i belim slatinama. Ova oaza mira i netaknute prirode predstavlja jedno od deset “ savršenih mesta “ u Srbiji. Ornitološko bogatstvo čine 250 zabeleženih vrsta od kojih se mnoge nalaze u “Crvenoj knjizi“ svetskih i Evropskih ugroženih vrsta te Rezervat sa ponosom nosi naziv “Carstvo ptica“. Ovde se gnezde svih deset vrsta evropskih čaplji i ova ptica je zaštitni znak ovog Rezervata.

Močvarno stanište privlače velike kolonije barskih ptica: čaplji, roda, gnjuraca, labudova, kormorana, ali tu je i veliki broj pčelarica, vodomara, detlića, jarebica i fazana, veoma mnogo ptica pevačica, ali i grabljivica kao što su: orao belorepan, mišar, jastreb, soko, eja močvarnica i orao ribar. Raznovrsnost ptica u Rezervatu je jedinstven doživljaj za orintologe.

Od sisara za ovo područje, najznačajnije je prisustvo vidre, tekunice i divlje mačke koje su veoma retke i spadaju u red ugroženih vrsta u Evropi, ali tu je i veliki broj zećeva, divljih svinja, jelena u srna. Prostor krasi izvorno ili neznatno izmenjena vegetacija, kao i veliki broj insekata i vodozemaca, a bogatstvo ribljim vrstama je jedinstveno. U svojim mirnim vodama, Rezervat je sačuvao sve dragocene vrste riba kao što su šaran, štuka, smuđ i karaš. Zbog ovih prirodnih vrednosti, Rezervat je proglašen za Ramsarsko područje i za međunarodno važno područje za očuvanje biljaka i ptica – IPA i IBA.

photo: Isidora Ignjatović

Kao posetilac možete uživati u:

 

  • Dvočasovnom izletu brodom
  • Veslanju
  • Šetnji stazom Zdravlja i razgledanjem destinacije
  • Vožnji biciklom po nasipu
  • Bird watching programu sa vodičem

Autor: Isidora Ignjatović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *