Priča o Bobu Marliju je priča o jednom životu, jednoj muzici i jednoj religiji, 40 godina od njegove smrti

Kultura

Robert Nesta Marli, poznatiji kao Bob Marli, rođen je 6.februara 1945. , preminuo 11.maja 1981.godine. Bio je jamajčanski pevač, tekstopicas i gitarista. Najpoznatiji je izvođač rege muzike, i čuven je po popularizaciji ovog muzičkog žanra van granica Jamajke.

Bob je počeo vrlo rano da radi na svom muzičkom obrazovanju. Odrastao je pod uticajem muzike Fats Domina i Reja Čarlsa. U to vreme počinje ekspanzija jamajčanske muzike  i Bob već sa svojih 14 godina odlučuje da se bavi isključivo muzikom, pa počinje saradnju sa različitim mladim muzičarima. Muzika Boba Marlija bila je pod velikim uticajem socijalnih događaja u Jamajci. On je kroz rege bitove progovorio o političkim i kulturnim problemima, pa i o pravima crnaca. Centralna tema pesama bila je povratak afričkih crnaca u domovinu Zion ( današnja Etiopija), tačnije povratak u Afriku. Marli je često pevao o patnjama i stradanjima afričkih crnaca zbog ugnjetavanja na Zapadu.

Sve je počelo na Jamajci- filozofija rastafarijanizma, eksplozija regea, politička borba protiv eksploatisanja jeftine radne snage u rudnicima i na duvanskim poljima, a  sjedinjeno u jednom liku, koji je kroz svoju muziku i poeziju pokušao da navede ljude da sagldaju život u drugačijem svetlu. Presudnu ulogu u životu ostrva, odigrali su afrički ritmovi i nasleđe tradicije mesijanskog crnačkog misticizma, iznedrivši istorijsku ličnost koja je trebalo iznova da protumači stare simbole i verovanja i dodeli im nova značenja. Odluka pojedinca da odigra takvu ulogu prerasla je u istinsku veru da je on zaista nosilac dara i tereta proročanstva.Život Boba Marlija bio je podređen takvoj veri. Kralj regea, spasitelj Jamajčana, svesno ili ne, postao je simbol nove religije koja je postala stvarnost. Celog života se predstavljao kao crni Afrikanac i sledio ideje Pan Afričkih lidera. Čak je preuzeo i njihov način ishrane, pa kasnije postao vegeterijanac. 

Godine 2001. Marli je dobio Gremi- Nagradu za životno delo, a u to vreme snimljen je i dokumentarni film o njegovom životu pod nazivom „Rebel Music“, koji je takođe nagrađivan.

Sahranjen je 21.maja,  uz sve državne počasti.

Autor: Marija Jovičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *