Zašto su propadale srpske novine?

Društvo

 Pojava novih medija, poput portala ili online izdanja novina donela poteškoća tradicionalnim medijima zbog brzine dostupnosti informacija oni i na današnjem tržištu još uvek opstaju i ako se procenjuje da će nekada u budućnosti internet u potpunosti preuzeti novinarstvo. Svaka nova godina donosi nam veliki broj novih portala, neki uspeju da ostanu, na sada već velikom tržištu dok se drugi ubrzo gase, tako je i sa tradiconalnim dnevnim novinama. Prethodne decenije, posebno period 90ih godina 20. veka Srbiji su donele veliki broj novih listova ali su isto tako i odnele. Jedan od najvećih problema novina, zbog kog većina i prestaje da radi svakako jesu finansije. Predstavljamo vam spisak najznačajnijih ugašenih srpskih novina.

photo: wikipedia

Naša Borba

Dnevni list „Borba“ pokrenut je od strane Komunističke partije Jugoslavije 1922. godine i jedan je od najstarijih listova u Srbiji. Krajem 80ih i početkom 90ih godina 20. veka na medijskoj sferi Srbije dogodio se „haos u etru“, otvaran je veliki broj novih medija, ne režimski mediji su trpeli konstantan pritisak od strane vladajućeg režima Slobodana Miloševića, među tim medijima bila je i „Borba“. Od bivših radnika proteranih iz „Borbe“, „RTS-a“ i ostalih medijskih kuća nad kojima je vršena konstantna represija nastaje list „Naša borba“. Ovaj list 90ih bio je veoma značajan jer je pružao otpor nedemokratskim okolnostima i istinito izveštavao građane. List je postojao samo četiri godine ali je veoma bitan za period njegovog postojanja.

Foto: anti.media

 

Glas javnosti

„Glas javnosti“ delio je sudbinu „Naše borbe“, nastao je nakon gašenja „Demokratije“ 1998. godine i bio je veoma značajan list 90ih godina koji je pružao otpor Miloševićevoj vladavini. List prestaje sa radom 2010. godine, u saopštenju poslednjeg broja navedeno je da će nastaviti sa radom nakon modernizacije i redizajniranja, međutim za sada samo postoji kao on-line izdanje.

Foto:Wikipedia

 

Dnevni telegraf

Izlazio je u periodu od 1996. do 1999. godine u tabloidnom formatu. Još jedan je u nizu listova koji su ugašeni tokom 90ih. Bio je prvi privatni list u Srbiji posle 50 godina komunističkog režima. Vlasnik „Dnevnog telegrafa“ bio je Slavko Ćuruvija, a list je imao veliku popularnost među publikom. List je profitirao iz ličnnog odnosa vlasnika i Mirjane Marković, supruge tadašnjeg predsednika. Međutim problemi nastaju 1998. godine kada su se u „Dnevnom telegrafu“ mogli čitati tekstovi o vojno-policijskim operacijama rata na Kosovu kao i kritički tekstovi vlasti. Na jesen 1998. godine Srbija donosi novi zakon o informisanju „Šešeljev zakon“ a ministarstvo informisanja, na čelu sa Aleksandrom Vučićem 14. oktobra 1998. godine odlučuje da zabrani izdavanje dnevnih listova „Naša borba“, „Danas“ i „Dnevni telegraf“. Zabrana je ukinuta nakon protesta nevladinih organizacija i stranih vlada ali je list dobio ogromne sudske kazne. Poslednji broj izašao je 24. marta 1999. godine na dan bombardovanja SR Jugoslavije a vlasnik Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine pod i dan danas nerazjašnjenim okolnostima.

Foto:Wikipedia

 

Politika Espres

Politika ekspres srpske su novine u izdanju politike, izlazile su u periodu od 1963. do 2005. godine i bile su preteča današnjih tabloida namenjene široj publici. U samom početku izlazile su kao večernji list „Politike“ , konkurencija „Večernjim novostima“. Nakon raspada SFRJ tiraž ovog lista naglo je propao, tokom 90ih zajedno sa „Politikom“ postali su sredstvo propagande vladajućeg režima. „Politika ekspres“ postaje središte kontraverze 5. aprila 1999. godine zbog objavljivanja teksta pod naslovom „Ćuruvija dočekao bombe“ a šest dana kasnije događa se ubistvo Slavka Ćuruvije te se taj tekst tumači kao poziv na njegovu likvidaciju. Nakon 5. oktobra list je pokušao da vrati svoju, tada ukaljanu reputaciju, međutim našli su se u velikim finansijskim problemima.

Foto:Limundo

 

Nacional 

Dnevni list „Nacional“ izlazio je od 2001. do 2003. godine u polutabloidnom formatu. Njegov urednik bio je Predrag Popović, dok je  zamenik bio Dragan J. Vučićević, bio je jedan od prvih opozicionih listova. Nacional je 2001. godine izgradio popularnost na tekstovima koji su otkrili vambračnu vezu predsednika parlamenta Dragana Maršićanina, sa željom da ga uklone sa pozicije zbog navodnog kršenja proceduralnih pravila. Kasnije je urednik potvrdio da je informacije dobijao o tajnih službi Srbije. Godine 2002. započeta je kampanja protiv Zorana Đinđića sa ciljem da ugrozi njegovu vladu. „Nacional“ je ugašen 18. marta 2003. godine tokom akcije „sablja“, nakon proglašenja da radi u korist Zemunksog klana.

Foto: adriadaily

 

Pravda

Tabloid „Pravda“ izlazio je od 2007. do 2012. godine, urednik je bio Predrag Popović, bivši urednik „Nacionala“ koji je kasnije otkrio da ga je za taj posao angažovao Aleksandar Vučić, tada funkcioner Srpske radikalne stranke . „Pravda“ je bila u vlasništvu Nemanje Stefanovića, brata Nebojše Stefanovića, Jugoslava Petkovića i manjinskog vlasnika Nikole Petrovića. „Pravda“ počinje da izlazi u periodu kada je SRS nakon parlamentarnih izbora osvojila najveći broj mesta u parmalentu, problem je bio što ni jedna druga stranka nije želela da uđe u koaliciju sa njima. Uređivačka politika „Pravde“ svodila se na kritkovanje vladajuće koalicije  kao  forsiranje SRS. Takođe, u listu su objavljivane i kolumne Mirjane Marković, tadašnjeg begunca srpskog pravosuđa. Pravda je 2012. godine ugašena a danas postoji internet izdanje ovog lista. Po izlasku iz Haga  Vojislav Šešelj je spominjao da su koreni sukoba Aleksandra Vučića i biznismena Miroslava Miškovića počeli upravo zbog pravde, kako on navodi Vučić je od Miškovića nekoliko puta tražio da uloži novac u „Pravdu“ ali je on odijao. 

Foto: pressonline

 

Press

„Press“ je tabloid koji je izlazio u perodu od 2005. do 2012. godine, nastao je kao i većina novina tog vremena odlaskom novinara iz starih redakcija a najviše novinara iz Kurira koji se tada sporio oko podele prihoda. Glavni urednik lista „press“ bio je Đoka Kesić a zamenik je bio Dragan J. Vučićević, nakon odlaska iz „Kurira“ smatrali su da su oni bili zaslužni za njegovu popularnost i planirali su da osnuju nove novine pod nazivom „Dnevni Kurir“. Naziv posle sudskog spora nije usvojen ali je slogan novina glasio “Isti Kurir, drugo pakovanje”. Godinama su kružile  glasine o vlasništvu ovog lista a povezivan je sa Miroslavom Miškovićem I Draganom Đilasom. Konačno 2012. Godine Miroslav Mišković u saopštenju izjavljuje da se povlači iz finansiranja “Press-a” tri dana nakon njegovog gašenja.

 

Autor: Dragičević D.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *