Danas se navršava 76 godina od pobede nas fašizmom

Politika

Danas je državni praznik i danas se obeležava Dan pobede nad fašizmom. Ovaj dan nije značajan samo za našu zemlju već se obeležava i u Rusiji, gde je najveća manifestacija, zatim u Jermeniji, Gruziji, Belorusiji, Azerbejdžanu, Moldaviji i mnogim drugim zemljama. Te davne 1939. godine počeo je Drugi svetski rat. Okončanje tog rata je bilo 1945. kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Iako se tog dana dogovorio završetak rata, tek nekoliko meseci kasnije se zaista završio.  

Drugi svetski rat predstavlja najveći i po broju stradalih najtragičniji oružani sukob u istoriji čovečanstva. Gldajući samo Jugoslaviju, katastrofa je bila ogromna i ovaj rat je odneo živote više stotina hiljada civila i pripadnika partizanskih odreda.

photo: youtube printscreen al jazeera

  1. maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, a on je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel. 

Pored toga što se proslavlja 76. godišnjica završetka Drugog svetskog rata, danas je i 71 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije, odnosno danas se obeležava Dan Evrope.

Juče je predsednik ruske Dume čestitao, Ivici Dačiću, Dan pobede nad fašizmom. A danas će Dačić položiti venac na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu. Pored ovoga, danas su isplanirane i mnoge druge manifestacije. 

Na Trgu republike biće održan koncert ruskog Hora Turecki. Takođe, na istom mestu, biće emitovan i direktan prenos Parade pobede sa Crvenog trga u Moskvi. Nešto kasnije biće položen i venac na Spomen ploču Crvenoarmejcima na Trgu republike.

Na pomenutim manifestacijama „glavnu reč“ će imati ministarka Darija Kisić Tepavčević. Pored nje učestvovaće predstavnici odbrane Grada Beograda, SUBNOR-a i ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije, Kazahstana i Azerbejdžana. 

Narodu će se obratiti Nenad Popović, Goran Vesić, Aleksandra Bocan – Harčenka i Jevgenije Baranov.

Pored ovoga biće položen i venac kod Spomenika sovjetskim veteranima, na Avali.

U večernjim satima, u Narodnom pozorištu biće održana svečana akademija. 

Na kraju svih manišestacija, poslednja će biti vatromet u centru Beograda.

Autor: Teodora Kijanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *