Kako je kućica na Drini postala najlepša turistička destinacija u Srbiji?

Društvo

Kada je hladna i mistična Drina 2010. godine nabujala, i odnela drvenu kućicu sa stene, njen vlasnik ju je odlučio ponovo obnoviti. Iako je znao ćud prirode, on ju je po sedmi put obnovio!

 

Istorija kućice na Drini počinje davne 1968. godine kada je Milja Mandić, poznatiji kao Gljiva, sa svojih sedamnaest godina odlučio da uradi nešto inovativno. Grupa dečaka iz Bajine Bašte, na čelu sa Miljom, od srušene šupe izgradili su na steni kućicu koju će koristiti za odmor posle ribolova. Sa desne obale preneli su daske od srušene šupe, da bi naredne godine Drina odnela daske.

 Za pet decenija Drina je sedam puta odnosila kućicu, a Milja ju je vraćao na staro mesto. Meštani tvrde da ni sami ne znaju koliko je ljudi Milja spasio od davljenja. Voleo je društvo, muziku, Srbiju. Najviše od svega voleo je da vidi turiste koji su se divili njegovoj kućici na steni u sred hladne Drine. 

Svetska slava

Ni sam Milja nije verovao da će 2012. godine njegova kućica steći svetsku slavu. Priča počinje kada je na sajtu “Nacionalne Geografije“ fotografija kućice na steni proglašena za fotografiju godine.  

Samo tri godine kasnije “Dejli mejl“ usvrstao ju je među 10 najbizarnijih građevina. 

Milja je umro 2017. godine, a iza njega je ostala kućica na steni koja se bori sa vremnom znajući da je niko više neće ponovo sagraditi ako bi je odnela hladna Drina.

 

Autor:  Isidora Ignjatović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *