DANAS PROSLAVLJAMO MAJČIN DAN

Uncategorized

Najteži posao koji ćete ikada voleti’-izreka najprimernija majčinstvu, poslu koji se neprestano menja I vrlo često isrcpljuje. Mame ne dobijaju slobodne dane, niti primaju novčane plate ili izdašne penzije za to zvanje. Umesto toga, njihove nagrade dolaze u obliku lepljivih poljubaca, ogrlica od bombona i zadovoljstva kada vide kako njihova deca odrastaju u srećne, zdrave odrasle osobe, a plata je, nećete verovati – čista ljubav! Iako je to verovatno adekvatna nadoknada – za svaki slučaj zagrlite vašu mamu na Majčin dan, I podsetite je koliko je zapravo volite.

Prelepa i neusporediva veza ljubavi koju dele deca i majke slavi se na Majčin dan 9. maja ove godine, odnosno svake druge nedelje u maju.

ISTORIJA MAJČINOG DANA

Proslave majki i majčinstva mogu se pratiti još od starih Grka i Rimljana, koji su održavali festivale u čast boginja majki Reje i Kibele, ali najjasniji savremeni presedan za Dan majki jeste ranohrišćanski festival poznat kao ‘Materinska nedelja’. Ova evropska tradicija pala je četvrte nedelje u toku posta. Mnogi su verovali da će se vernici na ovaj dan vratiti u svoju „majku crkvu“ – glavnu crkvu u blizini svog doma – radi posebne službe. Tradicija Materinske nedelje vremenom se premestila u sekularniji praznik gde su deca majkama poklanjala cveće i druge poklone. Smatra se da je prvi moderni praznik majki pokrenut 1908. Godine, kada je Ana Džarvis održala spomen za svojom voljenom majkom u Graftonu. Njena kampanja da se dan majki prizna kao praznik u SAD-u počela je 1905. Kada je njena majka preminula. Do 1912. godine mnoge države, gradovi i crkve usvojili su Dan majki kao godišnji događaj. Džarvis je takođe pokrenula Međunarodno udruženje Majčin dan.

Danas je praznik usvojen od mnogih zemalja I proslavlja se širom sveta.

Ali, iako se verzije Dana majki slave širom sveta, tradicija se razlikuje u zavisnosti od zemlje. Na Tajlandu se, na primer, Majčin dan uvek slavi u avgustu na rođendan sadašnje kraljice Sirikit. Još jedno alternativno obeležavanje Majčinog dana može se naći u Etiopiji, gde se porodice svake jeseni okupljaju kako bi pevale pesme i jele veliku gozbu kao deo Antrošta, višednevne proslave u čast majčinstva. U Sjedinjenim Državama Dan majki i dalje se slavi darujući majke i druge žene poklonima i cvećem, a postao je jedan od najvećih praznika. Porodice takođe slave tako što majkama daju slobodan dan u aktivnostima poput kuvanja ili drugih kućnih poslova. Ponekad je Dan majki takođe bio datum za pokretanje političkih ili feminističkih razloga. 1968. Coretta Scott King, supruga Martina Luther King-a, mlađeg, iskoristila je Majčin dan za održavanje marša u znak podrške siromašnim ženama i deci. Sedamdesetih godina ženske grupe takođe su koristile praznik kao vreme da istaknu potrebu za jednakim pravima i pristupom.

Majka-imenica koja nema zamenicu. Biće koje daruje život I bezuslovno voli. Biti majka znači učiti o snagama koje niste znali da imate i doživeti strahove za koje niste znali da postoje. I premda je ovaj praznik dan kada majci treba da pokažete ljubav,  pružite osmeh ili topli zagrljaj, nikako nemojte zaboraviti onih.. pa 365 drugih! Jer svaki je dan-majčin dan.

Autor: Nela Baroševčić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *