BITKA NA LJUBIĆU-OTPOR OSMANLIJAMA

Društvo

Svima je dobro poznato polumilenijumsko haranje turske vojske na tlu srpske  zemlje i preoblikovanje srpske vere u tursku odnosno muslimansku. Iskorenjavanje  jednog naroda i narušavanje njihovog nasleđa je scenario koji bi u potpunosti  izmenio tok i istoriju Balkana. Međutim, na svu sreću, u svakoj priči imamo junake  koji svojom hrabrošću i snažnom voljom postanu glas naroda i povedu isti u velike  promene. O tome govori I i II srpski ustanak, koji je glavno merilo i pokazatelj da  ujedinjen narod ne može ni armija odlikaša i obučenih vojnika da zaustavi.  Naravno, svuda postoji gubitak, ali znate kako kažu, izgubljena bitka ne znači  izgubljeni rat. I danas postojimo, zar ne? 

Za vreme II srpskog ustanka, pobunjenici pod komandom Lazara Mutapa napali su  tursku vojsku koja se tada snabdevala i ustalila na prostoru Čačka i sabili je u  okruženje džamije. To je omogućilo Jovanu Obrenoviću da učvrsti svoju vlast na  Ljubiću sa svojim pristalicama. U to vreme, Beograd je već uveliko bio pod  turskom okupacijoim, konjanici pod vođstvom Imšir Ćaja-paše prešli su u Čačak  tajnom rutom i napali ustanike s leđa. Došlo je do prinudnog povlačenja na brdo u  Ljubiću u kome se i odigrala najveća bitka. Kako to biva prilikom okupacije, sa  jedne strane imamo komandante i paše koje stvaraju planove kako da prošire svoj  lanac moći, a sa druge, imamo starešine koje smišljaju plan kako da polome taj  lanac.  

Starešine poput Jovana Dimitrijevića, Nikole Lunjevca, Jovana Mićića, Rake  Levajca donele su odluku zaejdno sa velikjim Milošem Obrenovićem da  odstupanje nije rešenje. S toga otpočeta je priprema i širenje šančeva duž celog 

Ljubićevog brda. Dok su pripreme tekle, potpora je jačala, a starešine su uspele da  dovedu još ustanika i kneževa kako bi pružili željeni otpor turcima. Međutim,  nedovoljno vreme je imalo za ishod da pašina vojska već 8. maja 1815. godine  pređe Moravu i napadne ustanike. 

Pošto su šančevi bili u pripremi kako bi omogućili dovoljan kapacitet za  snabdevanje i zaštitu srpskih pobunjenika, iznenadnim napadom radovi su  obustavljeni. Ustanici su morali brzo da se sakriju u preostalim zasedama, jarcima,  naknadno i brzo iskopanim rovovima. Prilikom napada, Srbija je uspela da pruži  otpor i protera turke bar nakratko. Međutim velike gubitke je preživela u Čačku,  baš u okolini džamije i crkve. Bitka vođena dužinom Zapadne Morave zaplenila je  dosta oružja, pojačanje je stiglo tek predveče na čelu sa Jovanom Dobračom i  Gružanima. Miloš Obrenović je predao komandu  svom bratu Jovanu, i odlučio da  krene ka Beogradu kako bi ujedinio i ostale ustanike.  

Tursko carstvo je bila sila u opadanju , pa se  podrazumevalo da poraz nije opcija. Nova vojska na čelu sa Selimom Ćehajom  imala je zadatak da napadne Ljubić i pokori sve ustanike. Nije bilo važno da li su  živi ili mrtvi. Ljubić je morao da padne! Kao i svaki plan, i ovaj je imao propuste i  rupe na koje niko nije obraćao pažnju što je i dovelo do turskog kraha, Miloš  Obrenović je stekao blagu prednost i doveo je ustanike iz Posavaca, Jasenice,  Dragačeva što je odmah uvećalo broj ustanika na Ljubićevom brdu preko 3000  hiljade. Turska vojska se tokom same bitke raspala, novi zapovednik naknadno  doveden Kara-Mustafa uspeo je da pobegne srpskim ustanicima, ali su ga oni  kasnije, na Sjenici sustigli i ubili. Njegova glava je postavljena na vrh brda u  Ljubiću kao rugalica i znak otpora turskom zadiranju i ugnjetavanju.  

“Koji Srbin nigde Turčina ubio nije, taj ga je toga dana mogao ubiti. Turci su se  tako bili zbunili, da se već nisu ni branili, nego su bežali ko je mogao, a koji nisu  mogli bežati, oni su padali po putu i oko puta.“-Vuk Karadžić 

Autor: Sanja Petkov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *