Sećanje na 7. maj, najtragičniji dan u Nišu 22 godine od Bombardovanja Niša Bombe su padale na nedužne civile

Društvo

 

Na današnji datum, 7. maja 1999. oko 11:20 časova  uži centar Niša zasut je kasapnim bombama. U napadu poginulo je 16 nedužnih civila među kojima se nalazila i 26-o godišnja trdnica, dok je 18 ljudi teško povređeno. 

Tog prolećnog dana, za vreme bombardovanja SR Jugoslavije dogodio se jedan od najvećih zločina koje su pripadnici NATO alijanse učinili nad srpskim stanovništvom, pogođen je centar grada. Navodno cilj napada je bio je Niški aerodrom, koji se nalazi na kraju grada, od centra udaljen skoro 5km, međutim dva kontejnera sa oko 150 kasatnih bombi, koje su inače zabranjene međunarodnim konvencijama, su „zalutali“ i pogodili sam centar grada Šumatovačku ulicu, tvrđavsku pijacu i autobusku stanicu i odneli 16 života.  Zoran Živković, tadašni gradonačelnik Niša izjavo je za Rojters „Nema nikakvog vojnog cilja unutar kilometra odatle… Kasetne bombe pogodile su pijacu, zgrade u okolini izgledaju kao švajcarski sir… rakete su pogodile patološki centar, parking i okolne zgrade… Video sam mrtvog čoveka koji je nosio torbu sa lukom unutra.“

Izvor: youtube kanal rudar

NATO je potvrdio odgovornost i žrtve proglasio greškom, prema izvorima iz vojske Sjedinjenih Američkih Država kontejner kasatnih bombi nije se otvorio iznad cilja zbog čega je sumbunicija pala unutar grada.

Bombardovanje Niša nije stalo na grešci NATO-a, već sledećeg dana, 8. maja pogođen je i teško oštećen Kameni most, 10. maja pogođeno je selo Medoševac u okolini Niša a tim napadom dve ulice su u potpunosti izbrisane sa mape, 20 kuća do temelja je porušeno a oko 100 onesposobljeno za stanovanje. Bombe su na Niš padale su i 11. maja kada je bombardovano stovarište Jugopetrola u toku tog napada poginuo je pripadnik MUP-a Republike Srbije vršeći svoju dužnost. Poslednje kasatne bombe na teritoriju Niša, na naselje Duvanište bačene su 12. maja, tom prilikom 14 civila je povređeno, oštećene su kuće, automobili, skole…

Srbija je uz Rumuniju jedina zemlja u regionu koja još uvek nije zabranila upotrebu kasatnih bombi, jer kako zvaničnici ističu jedno su od retkih ofanzivnih sredstava koje Srbija poseduje. Paradoks leži u tome što smo i sama bila njihova žrtva a opasnost leži u tome što pri padu mogu da ostanu neaktivirane ali pri prvom sledećem kontaktu, koji može biti i godinama kasnije može doći do eksplozije. 

Braća Marko i Darko Radojević, koji su svedočili bombardovanju Niša snimili su film „Zvuk ’99.” Sa kojim su učestvovali na festivalu mladih umetnika Evrope u Pirgosu i osvojili prvo mesto u kategoriji najstarijih stvaralaca. U znak sećanja na žrtve NATO bombardovanja podignut je spomenik u okolini Šumatovačke ulice u Nišu. 

izvor: youtube kanal : Marko Radojević

Autor: Dragana Dragičević

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *