Amerikanci izglasali da se nad jermenskim narodom dogodio genocid

Politika

 

Američki predsednik Dzozef Bajden je priznao masakr u Jermeniji od strane Otomanskog carstva kao genocid. Taj potez  je  odavanje poštovanja i saosećanje nad žrtvama, nije provoacija niti poziv na neki sukob isitiču američki zvaničnici.  Istoričari tvrde da je to prvi genocid u 20.veku i da je 1,5 miliona jermena izugbilo život. Oko 30 zemalja je priznalo genocid.

 

Naslednica Otomanskog cartsva, Turska Republika negira i tvrdi da je broj žrtava preuveličan i da je bilo poginulih sa obe strane. Oni navode da je poginulo između 250 000 i 500 000 ljudi. Dok Jermenija pozdraavlja Bajdenov potez. Za turske zvaničnike i istorijske stručnjake nema uopšte osnova da se upotrebi reč genocid.

 

Turski predsednik Erdogan smatra da to pitanje ne bi treba biti politizovano i da  istoričari treba da  raspravljaju o tome. Priznanje genocida je nazvao „neosnovanim“ i  to će imati „destruktivan uticaj“ na američko-turske odnose. Posle sastanka vlade u Ankari Edogan je izjavio: „Američki predsednik je dao neosnovane izjave, nepravedne, suprotne od realnosti“. Priznanje genocida na jermenskim narodom je izazvao veliki bes u Turskoj. Ipak Erdogan veruje da će prilikom sledećeg susreta u Briselu na Nato samitu  se smanjiti  tenzije između Turske i SAD.

Senat SAD je 2019.godine je odobrio rezoluciju u kojoj je masovni masakr nad Jermnenima  od strane Otomanskog carstva prepoznata kao genocid. Ta rezolucija je tri puta odbijena na zahtev Bele kuće, ali te godine je prihvaćena. Tu rezoluciju su podneli Robert Menendez iz Nju Dzerzija, rebuplikasnki senator Ted Kruz iz Teksasa, i u toj rezoluciji se potvrđuje da se genocid dogodio i da je Turska odgovorna. Mendez je tada ijzavio da je „genocid je genocid“ i  da to senatori treba da izogovore „jasno, glasno i bez zadrške“.

Kim  Kardašijan je pozdravila to priznanje. Tada je na svojim društvenim mrežama napisala „ Juče je izvojena velika pobeda za jermenski narod, kada je Predstavnički dom SAD priznao genocid nad Jermenima“. Kardašijan je koristila svoj uticaj kako bi se osvrnula na žrtve svog naroda. Poznato je da je  poreklom Jermenka zato ne dozvajava javnosti da se zaboravi taj stravičan zločin.

 

Autor:Aleksandra Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *