BOŽANSTVENE ALI UGROŽENE; OVO SU NAJREĐE RASE PASA NA SVETU

Društvo

Teško je odrediti koliko tačno rasa pasa na svetu postoji. Psi su divni, odani pratioci i idealan su član praktično svakom domu. Postoje mnoge rase koje su nam svima poznate, ali neke su definitivno ređe od drugih. Svako može prepoznati prelepog I nežnog zlatnog retrivera, zgodnog haskija ili jazavičara, psa koji podseća na kobasicu. Međutim, bez obzira koliko rasa mislite da znate, postoje neki manje poznati psići za koje možda nikada niste ni čuli. U nastavku vam predstavljamo 5 najređih rasa pasa na svetu!

1. NORVEŠKI LUNDEHUND ILI NORVEŠKI LOVAC NA PTICE

Photo:pinterest

Još iz ledenog doba, norveški Lundehund poznat je kao jedan od najređih pasa na planeti zbog svojih jedinstvenih karakteristika koje ne deli ni sa jednom drugom rasom. Poreklom sa ostrva uz norvešku obalu, ovaj grimizno presvučeni pas napravljen je za lov ptica duž obalnih litica. Zbog svog neobičnog lovačkog okruženja, okretni norveški Lundehund evoluirao je da bi razvio savršene osobine za skaliranje stenovitih litica: šest prstiju na svakoj prednjoj šapi, podesive uši i vrat toliko fleksibilan da može njuškom unazad da dodirne kičmu. Ugrožena vrsta približila se izumiranju tokom Drugog svetskog rata, ali su ga čudesno oporavili norveški uzgajivači i na sreću ostaje u malom broju danas. Poznat po svojoj prirodi ljubavi i nežne ličnosti, norveški Lundehund bio bi savršen kućni ljubimac za aktivne porodice, kojima duge šetnje ne predstavljaju problem.

  1. LAGOTO ROMANJOLO

Phto: pinterest

Često mešan sa pudlicama, kovrdžavi lagoto zapravo je najstariji retriver na svetu. Ovaj pas nastao tokom srednjeg veka, tradicionalno se koristio kao radni pas za donošenje pataka iz italijanskih močvara. Sa svojim vunastim vodootpornim pokrivačem, mišićave građe i oštrog čula mirisa, nije ni čudo što je ova rasa vekovima pomagala u istraživanju lova na patke. Međutim, snalažljivi retriver je poslednjih godina okrenuo nos lovu na tartufe i sada je jedina rasa zadužena za taj posao. Drevna rasa bila je na ivici izumiranja 70-ih, ali ju je oživela posvećena italijanska uzgajivačka grupa koja je bila posvećena deljenju svojih specijaliteta van Italije. Razigrane prirode i lak za treniranje, Lagotto voli da provodi vreme sa svojim vlasnicima i ide u avanture I šetnje sa puno njuškanja!

  1. AZAVAK

Photo: pinterest

Azavak ili afrički hrt pas je kratke dlake boje peska, odane I zaštitničke prirode. Ova elegantna i dugonoga rasa stvorena je u afričkoj regiji Sahel, gde je obučena da čuva nomadske tepee u pustinjskim uslovima. Kako je nastala u pustinji, ovoj rasi najviše odgovara topla klima, te tako loše podnose hladnoću. Nepoverljivi kada su stranci u pitanju, međutim, u društvu pažljivog vlasnika, ova rasa može snažno da prevaziđe svoju rezervisanu stranu i postane savršen saputnik.

  1. VIDRAŠ

Photo: pinterest

Vidraš je nesumnjivo veoma retka rasa, jer ih je na svetu ostalo svega oko 1000. Prvobitno su uzgajani u Britaniji kao lovački psi i korišćeni su za lov na (kao što pretpostavljate) vidre. Oni su veliki, izuzetno inteligentni psi i uglavnom imaju životni vek 10-12 godina. Takođe, poznati su po tome što imaju karakterističan i dubok lavež. 1978. godine, zbog brzog smanjenja populacije, Vidraš je u Britaniji klasifikovan kao zaštićena vrsta. S obzirom na to da je u Velikoj Britaniji zabranjen lov na vidre, vidrinih pasa i dalje ima malo. U 2011. godini registrovano je samo 15 pasa rođenih te godine. Iz tog razloga, ova rasa tragično je u opasnosti od izumiranja. Kao kućni ljubimac veoma je razigran, aktivan i privržen.

  1. MUDI

Photo: pinterest

Sa manje od 1000 primeraka na svetu, ova rasa retko se primećuje van svoje istočnoevropske domovine. Šiljastih ušiju sa dlakom talasastog oblika, veruje se da je ovaj jedinstveni pas nastao između 17. i 18. Veka u Mađarskoj i prirodno se razvio iz ukrštanja poznatih rasa Pumi i Puli. Obuhvatajući visok intelekt i brz korak, Mudi se često koristi za čuvanje stada ovaca i goveda. Sa bezgraničnom energijom i urođenom željom za istraživanjem, Mudi je savršen partner za one koji uživaju u prirodi I aktivnostima na otvorenom. Međutim, mađarski ovčar takođe žudi za nežnim maženjem, ume da bude veoma nežan i predan.

Autor: Nela Baroševčić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *