Preminuo poznati glumac Feđa Stojanović

Kultura

Feđa Stojanović, poznati pozorišni, filmski i televizijski glumac preminuo je u 73.godini. Krajem 2020. godine, Feđa je imao ozbiljnu operaciju, operisao je tumor na bubregu, usled čega mu je jedan bubreg odstranjen. Iako je oporavak bio dug i težak, Feđa je imao volje, malo potom, bio je i poslovno angažovan.

Stojanović je rođen 31.januara 1948.godine u Aleksincu. Glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1973. godine u klasi profesora Milenka Maričića. Najteži period u životu bile su mu tri godini, tokom kojih je bezuspešno pokušavao da se upiše na filmsku režiju. U tom periodu Feđa je studirao prava, ali u trećoj godini biva primljen na glumu. 

Postaće stalni član Ateljea 212, 1973. godine. Radio je i kao profesor na Katedri za glumu na Akademiji umetnosti.

Odigrao je veliki broj uloga, kako u Ateljeu 212, tako i u Zvezdara teatru, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Madlenijanumu, Pozorištu Boško Buha, široj publici je poznat po brojnim televizijskim ulogama.

Ostaće upamćen po predstavama „Molijer“, „Čudo u Šaraganu“, „(Ne) sumnjivo lice“, „Otac na službenom putu“, „Revizor“, „Gospodin Biderman i piromani“..

U svojoj bogatoj karijeri, koja je trajala gotovo šest decenija, osvojio je nagrade „Strahinja Petrović“ FDU Beograd, „Tanhofer“ FDU Beograd, „Povelja za izuzetnu ulogu na filmskim susretima u Nišu 2002.godine“.

Ostvario se i u poznatim televizijskim ulogama, „Moj rođak sa sela“, „Lepa sela lepo gore“, „Ulica Lipa“, „Bela lađa“, „Selo gori, a baba se češlja“, „Srećni ljudi“, „Porodično blago“, „Stižu dolari“, „Bolji život“, „Košarkaši“, „Kazneni prostor“, „Šešir profesora Koste Vujića“.

U jednom intervju, iz 2010.godine, za sebe je rekao: Mislim da sam srećan čovek. Imam sve što mi treba, dvoje divne dece, čamac, kućicu pored vode, srećan brak. Njegov sin je tada još uvek bio živ. Preminuo je 2017.godine, dok je živeo i radio u Holivudu.

Autor: Marija Jovičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *