Priča o Morani

Društvo

Prvo verovanje

 

Morana je prvobitno u mitologiji bila boginja zemlje. Donosila je proleće I lepo vreme. Bila je udata za boga Jarovida.Kada Perun ubije njenog muža ona postaje nesrećna.Tuga,bol i bes je pretvaraju u zlu i staru vešticu.Ta tragedija je učinila da postane hladna boginja zime i smrti.

 

Njeno ime je imalo i sledeće oblike: Mora, Morena, Morina  i Moržana. Za Slovene je ona bila avet koji je ulivao strah kroz legende i mitove.Plašili su je se i nisu je voleli zato što je donosila smrt,tamu,sneg,hladnoću i sve  zimske vremenske neprilike.U to vreme Sloveni su živeli u veoma teškim i nehumanim uslovima. Tako da je Morana jedna  duga i hladna zima koja dovodila do izgladnjavanja,smrzavanja i umiranja stoke.Njen dolazak su sa tugom i strahom dočekivali.Zato su njen odlazak veoma slavili i željno iščekivali.

U današnje vreme su se zadržali na nekim mestima običaji „teranje Morane“.Kada bi se zima završila ljudi bi se okupili u poljima gde bi slavili njen odlazak.Pravili su lutke koje bi tukli i vređali  je pesmicama. Na kraju bi tu lutku spaljivali ili bacali u reku. Onda još jedan običaj koji je služio da isparate Moranu je bio „Mačkare”. Svi u selu su pravili strašne kostime i tako su terali zimu.Tu slamenu lutku Morane su znali da koriste kako bi prizvali kišu.Takođe su je upotrebljavali u ritualima vezanim za smrt i vaskrsenje.

 

Ostala verovanja

 

U Vukovom rečniku reč „mora“ označava vešticu koja će to ostati dok se ne uda.Ona guši ljude na spavanju i zbog toga je bilo verovanje da se metla drži natraške iza vrata u sobi u kojoj se spava.Mora je ljudima davala košmarne snove.U tim košmarima oni su sanjali svoju smrt.Poznat vam je sigurno izraz “noćna mora”.

 

Bog sunca Dažbog je otišao u podzemni svet da traži svoju ženu Zlatu Maju.Ali kada je došao u Nav sreo je Moranu i ona ga je zavela.Zarobila ga je u podzemni svet tako što mu je davala piće zaborava.I tako se objašnjavalo u paganskom svetu zašto nema Sunca zimi.U paganskoj mitologiji ono je u to vreme bilo u Navu.Morani je Dažbog dosadio. Našla je drugog ljubavnika Julu Crnoga.Odlučuje da otruje Dažboga ali njega spasava Živa.Tada Morana gubi svoju moć i on je uništava i vraća natrag u podzemni svet.

 

Povezuju je i sa bogom Vodenim.Oni su bili veoma haotičan božanski par.Oboje su davili ljude u crnoj i mračnoj vodi.Zato su im prinosili žrtve, da bi ih poštedeli te crne i mračne vode. Da  im ne bi doneli smrt.

 

Tu dolazimo da je ona kod nekih Slovena bila i  vodeno bažanstvo koje su zvali Modruna.Ona je bila ružna stara baba koja je plašila ljude.Kada bi videla da je nekoga uplašila ona bi se pretvorila u lepu i mladu devojku.Živela je u barama i zato se veže za podzemni svet.

Izvor:Pinterest

Jedan deo Morane se vezuje i za Baba Jagu. Kao veštica se povezuje sa raznim demonina.

Morana  u paganskom svetu nije bilo sasvim negativno biće.Postojao je veliki strah i nije bila voljena ali su je baš zbog toga baš poštovali. Ulivala je veliko strahopoštavanje i zato su je izuzetno uvažavali.

Autor:Aleksandra lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *