RAJ ZA LJUBITELJE SUNCA; evo koja mesta su najsunčanija na svetu!

Uncategorized

Znate onu frazu ‘negde je uvek sunčano’? Pa.. Istina je! Na osnovu skoro 30 godina istraživanja Svetske Meteorološke organizacije, najsunčanija mesta nalaze se u Sjedinjenim Američkim Državama, Africi i Australiji. Dakle, ako vam treba velika doza vitamina D – bez obzira na sezonu – ne tražite dalje, jer u nastavku sledi lista mesta koja su najviše dana u godini okupana suncem!

  1. YUMA (SAD)

Prema Svetskoj meteorološkoj organizaciji, Juma (Arizona) najsunčanije je mesto na zemlji. Zimi ima ukupno 11 sati sunčeve svetlosti, a leti 13. To znači da Juma godišnje prosečno broji 4.015 sunčanih sati. Zvuči vam fantastično, zar ne?  Ali znajte da nije tako prijatno, jer preko 90.000 stanovnika, koji borave u ovom mestu, mora da se bori protiv sušne klime, tipične za pustinju Sonora, čiji je deo. Kiše ne prelaze 200 mm godišnje, a temperature dostižu 40 ° C praktično 100 dana u godini. To je poput peći zbog koje biste žudeli za zimskim kišnim popodnevom.

Izvor: wikipedia

  1. PHOENIX (SAD)

Ne morate ići predaleko da biste pronašli drugo najsunčanije mesto na zemlji. Feniks, glavni I najveći grad Arizone, zauzima drugo mesto, sa 3.872 sunčana sata godišnje. Poznat je kao ‘Sunčeva dolina’, i ima približno milion i po stanovnika. Ovde je vedro nebo, sa prosečno 300 dana sunčeve svetlosti godišnje. Feniks dostiže 38 ° C, 89 dana u godini, posebno u junu i septembru. Često prelazi temperature od 40 ° C, a 1990. dostigao je sopstveni rekord od neverovatnih 50 ° C.

Izvor: wikipedia

  1. ASWAN (EGIPAT)

Iz Amerike ćemo sada preći na afrički kontinent, tačnije sliv Nila. Smešten na jugu Egipta, Asuan je najsunčaniji grad u Africi, sa 10,6 sati sunčeve svetlosti dnevno i oko 3.863 sata godišnje.

photo : wikipedia

  1. LAS VEGAS, NEVADA (USA)

Iz Afrike se vraćamo na čuveni Las Vegas, jer kako bez njega?! Iako je poznat po noćnom životu, Las Vegas tokom dana ima puno sunca. U proseku, grad godišnje broji 3.825 sunčanih sati. Grad odmaralište, najpopularniji za turističku destinaciju Las Vegas Strip, sebe naziva Svetskom prestonicom zabave i deluje kao svojevrsna oaza usred pustinje Mojave, okružena sa svih strana visokim planinama. Kameniti, sušni pejzaž ima suptropsku, vruću pustinjsku klimu sa sunčanim sjajem tokom cele godine. Svake godine ima 134 dana u proseku koji dosegnu najmanje 32° C i 74 dana od najmanje 38° C.

photo: wikipedia

  1. DARWIN (AUSTRALIJA)

Mnogi od australijskih najsunčanijih gradova skoncentrisani su u popularnoj Severnoj teritoriji, a Darvin je sa 3.097 sunčanih sati godišnje najsunčaniji grad Australije. Meštani ovog grada kažu da nikada ne moraju da gledaju vremensku prognozu, jer je uvek sunčano!

Processed with VSCO with c1 preset

photo : wikipedia

 

Autor: Nela Baroševčić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *