Čarobni manastir Hopovo

Društvo

Kada mi na pamet padne Fruška gora, prva asocijacija na nju mi je vino.

Međutim da li ste znali da na svom području krije naše najpoznatije i najstarije manastire?

 

Manastir Novo Hopovo pripada eparhiji sremskoj SPC i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomen kultura od izuzetnog značaja. Manastirska crkva podignuta je 1957. godine o čemu svedoči natpis na kamenoj ploči, iznad zapadnih vrata. Sredinom XVIII veka vršene su velike prepravke na unutrašnjoj i spoljnoj arhitekturi crkve. 

Crkva ima trolisnu osnovu sa pet ansida koje su spolja poligonalne, a iznutra kružne. Najveću zanimljivost na crkvi predstavljala je spoljna arihitektura. Sve do Drugog svetskog rata kada je ceo manastir mnogo stradao, njegova crkva predstavlja je najlepšu građevinu religiozne arhitekture XVI veka u Fruškoj gori.

Foto: Isidora Ignjatović

 

Freske u crkvi rađene su u dva maha. Godine 1608 živopisani su oltar i naos, a 1654 godine priprata. Početkom XX veka unutrašnji zidovi crkve premazani su tankim slojevima uljane boje. Godine 1953. počeo je Zavod za zaštitu spomenika kulture rad na otkrivanju starog živopisa. Pokazalo se da su freske u naosu i oltaru rađene pod uticajem kritskih majstora iz Svete Gore, sa usvajanjem svih novina njihovog slikarskog shvatanja u pogledu stila i ikonografije. 

Foto: Isidora Ignjatović

 

Manastir se nalazi na izuzetnom mestu, na blagoj padini južnih obronaka Fruške gore, nedaleko od Iriga. Područje raspolaže sa izuzetnim domaćim proizvodima. Manastir Novo Hopovo, zajedno sa Krušedolom, po svojoj arhitekturi, prosvetnoj ulozi, istoriji bogatoj kulturnim, verskim i političkim događajima, jedan je od najznačajnih manastira u Srbiji, a posebno među fruškogorkim manastirima.

Autor: Isidora Ignjatović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *