Slišali smo hiljadu puta Makarenu, šta znamo o toj pesmi?

Showbiznis

 

Devedesete godine obeležili su mnogi muzički hitovi, a jedan od njih je bila pesma grupe Los del Rio – “Macarena“. Od 1994. godine, kada je ova pesma izbačena, njen zarazan zvuk i kultni ples obeležili su na hiljade okupljanja. 

 

Odakle inspiracija za ovu pesmu?


photo: SMODA.ELPAIS.COM

 

Sve je počelo na privatnoj zabavi u Venecueli 1992. godine, koju je držao biznismen Gustavo Cisneros. U hotelu u Karakasu duo Los Del Río bio je inspirisan plesom, koji je izvodila plesačica Diana Patricia Cubillán Herrera. Dok je nastupala za goste, Romeo Monge je iz glave, na licu mesta počeo da recituje stihuve upućene njoj, nazivajući je Magdalena, što je špansko ime za Mariju Magdalenu. 

 

Kako je postala “Macarena“?

 

U intervjuu za venecuelanske novine El Estímulo, plesačica Cubillán Herrera podelila je da je ime promenjeno radi bolje rime i kao omaž Devici nade Macareni, ili jednostavno – La Macarena. 

 

 

Da li smo se zapitali koje značenje ima pesma?


  photo: Mario Ruiz

 

Pevajući i igrajući uz ovu pesmu nikada se nismo zapitali šta zapravo znače ove reči. Posle dvadeset godina od ovog hita počelo je javno da se govori o značenju u ovom tekstu. 

Reč “Macarena“, koja se najčešće pominje u pesmi je zapravo osoba, tačnije devojka koja pleše uz ritam i poziva muškarce da plešu sa njom. 

 

“Macarena“ zapravo vara svog dečka, pleše uz ritam i poziva mladiće da plešu sa njom, a ako joj se dopadne ples, ona će ih odvesti kući. 

 

Mnogi ljudi – pogotovo, takozvana “deca devedesetih“, tvrde da nikada do sada nisu znali šta znače reči ove pesme i bili su dosta iznenađeni, neki nisu mogli da poveruju da su uz ovu pesmu plesali na raznim proslavama i venčanjima, a većina smatra svoje detinjstvo “uništenim“ i neprikladnim za razgovor sa svojom decom, bar što se muzičkog dela tiče. 

Autor: Marija Mamić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *